Svijet

Senator Tabervil: Kijev troši američku pomoć na nekretnine u inostranstvu

Ukrajinske vlasti koriste finansijsku pomoć SAD za lično bogaćenje, izjavio je u intervjuu za „Njuzmak” američki senator iz Alabame Tomi Tabervil. Senator je samo javno obelodanio ono o čemu se uveliko priča.

„Razmišljamo o tome da Ukrajini damo više novca koji se može protraćiti. Njeni službenici kupuju samo strane nekretnine, ne mogu kupiti više kuća nego što su već kupili. Imaju vile na plažama širom sveta. Hajde da počnemo da razmišljamo o našoj zemlji“, rekao je Tabervil.

Prema njegovim rečima, Vašington je na Kijev potrošio više od 300 milijardi dolara od 2014. On je napomenuo da je to polovina onoga što su SAD potrošile tokom Drugog svetskog rata.

„Američki narod treba da se probudi“, rekao je senator.

Republikanac Tabervil, član američkog Senata, rekao je da potrošnja Vašingtona na Kijev iznosi oko 80 hiljada dolara svake sekunde . Prema njegovim rečima, SAD ne mogu sebi da priušte ovaj nivo potrošnje i moraju da pronađu adekvatnije načine korišćenja sredstava sopstvenih poreskih obveznika.

Istog dana, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rekao je da u zapadnim zemljama raste objektivni zamor od tereta finansiranja Ukrajine i da to nije izum ruske propagande. On je primetio da obični Amerikanci ne razumeju zašto treba da se trude i plaćaju poreze koji će onda biti iskorišćeni za finansijsko i vojno napumpavanje elite jedne daleke istočnoevropske zemlje.

Bela kuća je 11. marta objavila svoj predlog budžeta za fiskalnu 2025. godinu. Bajdenova administracija zahtevala je od Kongresa da odobri zahtev za pomoć Ukrajini od 61,4 milijarde dolara.

U poslednje vreme na Zapadu su sve češće izjave o potrebi smanjenja podrške Ukrajini.

Navode se korupcionaške afere, luksuzne nekretnine i vozni park najviših ukrajinskih političkih i vojnih funkcionera.

U otmenom letovalištu Forte dei Marmi na obali Tirenskog mora u Toskani, svoju privatnu vilu imaju predsednik Ukrajine Zelenski i supruga mu Olena.

Prema pisanju italijanskih medija, kupoprodajna cena te nekretnine sa 15 soba i bazenom u negovanoj bašti bila je oko 3,9 miliona evra, a supruga ukrajinskog predsednika je ovu kuću koristila najviše jednom i to prvog leta rusko-ukrajinskog rata 2022. godine.

Nekadašnja TV zvezda a danas predsednik Ukrajine „krio je da poseduje ovu vilu“, a drugi izvori izveštavaju da bračni par Zelenski poseduje još „studio Kvartal 95“, „Zelari fiš“, „Aldorante limitid“ na Kipru, „Film heritidž“ u Belizeu i „San Tomazo“ u Italiji.

Vlasti Krima uvrstile su vilu Zelenskog u selu Livadija (Jalta) na spisak imovine ukrajinskih političara i oligarha koja podleže nacionalizaciji.

Korupcija je glavni kamen spoticanja u nastojanju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji.

Bezbednosna služba je saopštila da je istragom „razotkrila" zvaničnike ministarstva odbrane i rukovodstvo dobavljača oružja Lavov Arsenal, „koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivni kupujući granate".

Prema istrazi, u proneveru su umešani bivši i sadašnji visoki funkcioneri Ministarstva odbrane i rukovodioci povezanih kompanija".

SBU je saopštila da uprkos tome što je ugovor za municiju dogovoren šest meseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, „nijedna artiljerijska granata nikada nije poslata.

U Ukrajini se istražuje više od 60 slučajeva moguće korupcije u sektoru odbrane.

"Krađa u vojsci u ovom trenutku je izuzetno užasan zločin, a istrage u ovoj sferi su jedan od najvažnijih prioriteta Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije", rečeno je novinarima u Kijevu.

Ministar odbrane Rustem Umerov suspendovao je visokog ukrajinskog zvaničnika nakon što ga je Služba bezbednosti Ukrajine imenovala kao osumnjičenog za navodnu proneveru 40 miliona dolara.

Prethodnik Umerova Aleksej Reznikov, smenjen je jesenas nakon skandala u vezi sa nabavkama u Ministarstvu odbrane.

Kada je došao na vlast 2019. godine, Zelenski rekao je da će mu borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta.

Slučajevi korupcije sa oružjem, usledili su odmah nakon sukoba a intenziviraju se nakon što je Kijev ostao bez dodatne pomoći Amerike.

U avgustu prošle godine, Zelenski je otpustio sve zvaničnike zadužene za regrutaciju vojske kako bi suzbio rasprostranjeni sistem izbegavanja vojne obaveze.

Duboka korupcija u društvu godinama nagriza Ukrajinu a i pre rata je bila u vrhu svetske liste po indeksu koruptivnosti.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog