Region

Mađarska neće podržati ni članstvo „Kosova" u SE, ni rezoluciju o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, koji mu je potvrdio da će Mađarska glasati protiv u Komitetu ministara Saveta Evrope u vezi sa članstvom takozvanog Kosova i da neće podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i nijedan predlog koji bi doveo do dalje eskalacije tenzija u regionu.

Dačić je istakao da mu je Sijarto ponovio da je Mađarska zainteresovana za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali da je dodao i da stalna namera takozvanog Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama ne pomaže ovom procesu.

"Imao sam sadržajan telefonski razgovor sa šefom mađarske diplomatije Sijartom. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u regionu, svom kolegi sam poručio da se Srbija kontinuirano zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za poštovanje ranije postignutih dogovora", navedeo je Dačić na svom Instagram nalogu.

On je dodao da se razgovaralo i o procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, što ostaje prioritetni cilj srpske spoljne politike.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog