Vijesti

Srebrenica: Promijenjeni nazivi ulica

Odlukom Skupštine opštine u Srebrenici glavna ulica u ovom mjestu dobila je naziv Ulica Republike Srpske, umjesto dosadašnjeg naziva Maršala Tita.

Na osnovu ranije odluke Skupštine opštine o sprovođenju postupka imenovanja i zamjene naziva ulica i trgova, Komisija je sprovela zakonsku aktivnost, prikupila i obradila prijedloge i za ovu sjednicu parlamenta dostavila izvještaj sa konkretnim prijedlozima novih naziva sa odgovarajućim obrazloženjima.

Ova inicijativa pokrenuta je jer u Srebrenici ulice nose još predratne nazive.

Na sjednici je istaknuto da su nazivi ulica u svim mjestima u BiH izmijenjeni i da još jedino u Srebrenici postoji ulica sa Titovim imenom. Ovaj naziv promijenjen je danas odlukom 14 od ukupno 21 odbornika.

Ulica Gorana Zekića, Meše Selimovića, Dubrovačka, Skendera Kulenovića, Muse Ćazima Ćatića, Nikole Tesle, Ive Andrića, Preobraženjska, Slobodana Ilića, Sabita Begića su novi nazivi umjesto prethodnih koje su nosile imena Milivoja Mićića, Vase Jovanovića, Reufa Selmanagića, Šeste istočno-bosanske brigade...

Umjesto imena Mihajla Bjelakovića glavni trg će nositi naziv Trg Republike Srpske, a Trg mladosti je novi naziv za raniji Trga bratstva i jedinstva.

Bivši Gradski park nosiće ime Park majora Koste Todorovića čiju su spomen-ploču fašisti, Nijemci i ustaše polupali početkom Drugog svjetskog rata, ali je sačuvana i vraćena na isto mjesto nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Imenovane su ulice i u Skelanima koje ranije nisu imale nazive i dobile su imena po doktoru Desimiru Mitroviću, jereju Bobanu Lazareviću, Radu Trimanoviću Uču, 16. januaru, Gavrilu Principu, Enizu Hasanoviću, Mehmedu paši Sokoloviću...

Jedino prijedlog da se jedna ulica u Skelanima nazove po Jezdimiru Dangiću, mladobosancu, književniku i četničkom komandantu, nije dobila podršku skupštinske većine.

Usvajanjem novih naziva biće izvršeno i novo numerisanje objekata i precizno definisani počeci i završeci ulica. U Srebrenici se najveći broj kuća, zgrada i stanova vode kao BB, odnosno bez broja, što unosi smetnje u dostavi pošte, ali i u radu drugih službi.

Poziv za ovu sjednicu Skupštine opštine potpisao je potpredsjednik Miloš Milovanović na inicijativu 11 odbornika, jer je predsjednik Skupštine Salko Tursunović na bolovanju i Milovanović je i predsjedavao sjednicom.

Bošnjački odbornici su tražili da se sa dnevnog reda povuče prijedlog o izmjeni naziva ulica i, nakon odbijanja tog prijedloga, napustili su i bojkotovali sjednicu, iako su prijedlozi bošnjačkih udruženja i pojedinaca uvršteni u spisak novih naziva srebreničkih i skelanskih ulica.

Oni su insistirali da se nazivi ne mijenjaju, pitajući kome smeta naziv Ulice maršala Tita.

Milovanović je rekao da je apsurdno i kontradiktorno da se predstavnici onog naroda koji je razbijao Jugoslaviju odbacivši "Titovu politiku" o jugoslovenskom jedinstvu, sada zalažu za njegovo ime.

Odbornici su danas usvojili još nekoliko tehničkih odluka, kao i odluku o usklađivanju sistematizacije radnih mjesta u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici sa novim zakonskim propisima u ovoj oblasti.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog