Vijesti

Brisel očekuje da Srpska ne usvaja izborni zakon

EU od rukovodstva Republike Srpske očekuje da obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte republičkih zakona o izborima, referendumima, imunitetu i stranim agentima, saopštio je danas portparol EU Peter Stano.

U saopštenju delegacije EU u BiH se napominje da Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi, kako se navodi, "narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode", te su "u suprotnosti sa obavezama BiH na evropskom putu".

Iz EU ističu obavezu poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta BiH.

"Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je EU već naglašavala", navodi se u saopštenju.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine na čijem usvojenom dnevnom redu su Prijedlog izbornog zakona, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kao i Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog