Sport

Zvezda preokretom do trijumfa nad Partizanom u 173. vječitom derbiju (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Partizan u 173. vječitom derbiju 3:2. Crveno-beli su trijumfalno započeli plej-of Superlige Srbije i došli do 10 bodova prednosti nad crno-belima.

Dva penala, preokret u 99. minutu, obilje dobrih poteza, 15 minuta zaustavnog vremena, malo varnica na terenu između igrača i pet golova obeležili su 173. večiti derbi između Zvezde i Partizana.

Fudbaleri Zvezde su posle više od 110 minuta igre došli do važnog trijumfa protiv Partizana u borbi za titulu šampiona Superlige Srbije.

Crno-beli su prekinuli Zvezdin niz od osam utakmica bez primljenog gola, tačnije Samed Baždar je postigao svoj prvenac u derbijima i načeo mrežu domaćih u 11. minutu igre. Partizanova ofanzivna igra došla je do izražaja u ranoj fazi duela, delovalo je kao da je Albert Nađ iznenadio taktikom Vladana Milojevića, jer je igra gostiju dobijala atraktivne obrise ofanzivne igre preko centralnih veznih igrača, a golu su sudelovali Severina i Aranđel Stojković. To govori o detaljno pripremljenom planu, jer je Partizan igrom na sredini uspeo da "uspava" protivnika i da iznenadnim napadom po desnom boku dođe do gola.

Zvezda je potom uzvratila igrom preko Mirka Ivanića, odnosno po levoj strani terena. Ukrštanje Milana Rodića i Ivanića zbunjuvalo je igrače Partizana, ali opet, visoka koncentrisanost defanzivnih igrača, u prvom redu Bojana Kovačevića i Svetozara Markovića ulivala je sigurnost i stabilnost u igri crno-belih. Ivaniću je bio dovoljan "mali" prostor koji je već pri prijemu lopte i prvim korakom osvojio, a potom hazarderski krenuo ka golu večitog rivala. Ipak, zaustavljen je faulom Miloša Krunića u šesnaestercu Partizana.

Gejlor Kanga je iskoristio penal i poravnapo rezultat u 16. minutu, uprkos dobroj proceni golmana Krunića.

Kako se kraj prvog poluvremena bližio, igra je ulazila u sporiji ritam. Međutim, tečni napadi su bili i dalje aktuelni i aktivni, ali su bili i sporiji, jer su timovi opreznošću održavali rezultat.

Tim Partizana je drugi deo meča ponovo započeo ofanzivno i opet je stigao do vođstva nakon 11 minuta igre, odnosno u 56. kada je Severina demonstrirao fudbalsko umeće, raskošan prijem, ali i šut. Sa desne strane unutar šesnaesterca odlično je primirio loptu, a potom je poslao u (ne)branjivi deo gola Zvezde. Omri Glazer je paradom ulepšao pogodak. Nakon drugog Partizanovog gola, dugo je trajala crveno-bela "agonija" u potrazi za izjednačenjem.

Rezervista Aleksandar Katai je ušao u igru u 58. minutu, a potom je u 69. savladao golmana Krunića. Ipak, iz VAR sobe je sugerisan ofsajd prilikom centaršuta Ivanića ka Endiaju. Radost navijača Zvezde pretvorila se u bes.

Crveno-beli su neprestano napadali, ali su ostavljali veliki prostor Partizanovim igračima za kontranapade, kojih nije bilo.

Novo izjednačenje Zvezdi doneo je Šerif Endiaj u 89. minutu. Napadač je iskoristio dodavanje Osmana Bukarija u prazan prostor i potom je u duelu bio snažniji od Svetozara Markovića. Kapiten Partizana je protestvovao kod sudije Pavla Ilića koji se oglušio na njegove komentare i opaske da je nad njim načinjen prekršaj.

Sudija Ilić je posle izjednačenja dodelio 15 minuta zaustavne igre. Bilo je nekoliko prekida u drugom poluvremenu zbog bakljade navijača, ali i prekršaja na terenu, međutim nesvakidašnja minutaža je donela Zvezdi priliku da dođe do preokreta, što su crveno-beli iskoristili na najbolji mogući način.

Partizanovi fudbaleri nisu mogli da se oporave od poravnanja rezultata, a Zvezda je nastavila s napadima. Sve je rezultovalo drugim penalom na utakmici u korist Zvezde. Nikola Antić je "izgubio" korak za Bukarijem i oborio ga na ivici šesnaesterca, sudija je uz zadršku ponovo pokazao na "belu tačku".

Preokret Zvezdi doneo je Aleksandar Katai, u 99. minutu meča, vrlo preciznim udarcem sa penala u desnu stranu gola. Krunić je ponovo procenio stranu, ali je bio nemoćan.

Zvezda je trijumfom u 173. večitom derbiju stigla nadomak nove titule prvaka Srbije. Crveno-beli imaju 10 bodova više od Partizana, a do kraja najjačeg fudbalskog takmičenja u državi ostalo je još šest kola.

Sledeći večiti derbi biće odigran 24. aprila u polufinalu Kupa Srbije. Zvezda će ponovo biti domaćin.

Crveno-beli se nalaze u seriji od devet uzastopnih trijumfa, pored toga od dolaska Vladana Milojevića na mesto trenera nemaju poraz.

Tabela plej-ofa Superlige Srbije:

 

1. Crvena zvezda 80

2. Partizan 70

3. TSC 63

4. Radnički Kragujevac 53

5. Vojvodina 50

6. Čukarički 48

7. Mladost 40

8. Napredak 39

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog