Sport

Đoković rekordni peti put najbolji sportista svijeta, dobio „Laureus nagradu” (VIDEO)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković na sinoćnjoj svečanosti u Madridu rekordni peti put u karijeri dobio je prestižnu „Laureus nagradu” za najboljeg sportistu svijeta. Đoković je priznanje prethodno dobijao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine i izjednačio se sa Rodžerom Federerom, koji je do sada jedini imao pet nagrada.

Srpski teniser je prethodne godine osvojio Australijan Open, Rolan Garos i US Open, igrao finale Vilmbldona, a osvojio je i završni Masters u Torinu. Priznanje mu je uručio NFL legenda Tom Brejdi.

Uz njega za najboljeg sportistu bili su nominovani i atletičari Šveđanin Armand Duplantis i Amerikanac Noa Lajls, svjetski šampion u Formuli 1 Holanđanin Maks Ferstapen i fudbaleri Argentinac Lionel Mesi i Norvežanin Erling Haland.

Za najbolju sportistkinju proglašena je španska fudbalerka Aitana Bonmati, a ženska reprezentacija Španije, prvak svijeta, proglašena je za najbolji tim.

Fudbaler Reala i engleski reprezentativac Džud Belingem osvojio je nagradu za „najveći proboj godine”. Nagradu za „povratak godine” dobila je gimnastičarka Simone Bajls. Najbolja sportistkinja sa invaliditetom je holandska teniserka Didi de Grot, koja je prošle godine osvojila sva četiri gren slema. Posebno priznanje dodijeljeno je Fondaciji Rafael Nadal, koja pomaže više od 1.000 talentovanih mladih ljudi iz Španije i Indije.

Na svečanosti u Madridu prisustvovale su brojne poznate ličnosti kao što je američki glumac Endi Garsija, zatim čuveni atletičar Jusein Bolt, francuski fudbaler Patris Evra, legendarni trener Fabio Kapelo i drugi.

 

Đoković: Počastvovan sam, sport nas sve ujedinjuje

Počastvovan sam, velika mi je čast što sam što sam dio svega ovoga, nečega što istinski ujedinjuje svijet i ljude i koji mladim ljudima pokazuje da je sve moguće i da nije važno odakle ste i koje ste boje kože. Sport nas sve ujedinjuje, rekao je srpski teniser Novak Đoković nakon što je peti put dobio „Laureus nagradu” za najboljeg sportistu sveta.

On se na taj način izjednačio sa Rodžerom Federerom, četiri puta najbolji je bio Jusein Bolt, a po dva puta Tajger Vuds, Mihael Šumaher, Rafael Nadal i Lionel Mesi. Đokoviću je priznanje uručio legendarni NFL „kvoterbek” Tom Brejdi. „Nerealno je da mi ti predaješ ovu nagradu. Ti si moj sportski heroj i prijatelj.


Neko na koga se ugledam ne samo u sportu, već i životu”, rekao je Đoković. Đoković se osvrnuo i na veliki broj tenisera na svečanosti. „Ovde ima i nekih sjajnih tenisera – Rafa, Karlos, Martina, Garbinje… Mi jesmo pojedinačni sport, ali složićemo se da sve uspehe dugujemo svojim porodicama i svojim timovima.

Želim da pošaljem poljubac mojoj supruzi, braći, timu, oni su najzaslužniji za moje uspehe”, zaključio je Đoković, prenosi Tanjug .

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog