Vijesti

Vlada utvrdila četiri prijedloga zakona; Uspostavljanje "Amber alerta" u Srpskoj

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" u Republici Srpskoj, po uzoru na ovaj sistem u Srbiji.

"Nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji kada je prvi put i aktiviran sistem hitnog obavještavanja javnosti podstakao je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Srpskoj", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da MUP posebnu pažnju posvećuje zaštiti maloljetnih lica, te su u tom smislu u prethodnom periodu usvojeni Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine i Akcioni plan za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja u digitalnom okruženju u Srpskoj 2023-2024. godine.

"Cilj je unapređenje mehanizma djelovanja u slučaju prijave nestanka maloljetnih lica međuinstitucionalnom saradnjom ukazujući na potrebu uspostavljanja sistema obavještavanja i informisanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnih lica, s ciljem njihovog bržeg i efikasnijeg pronalaženja", pojašnjava se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je MUP od 2018. godine aktivan član nevladine organizacije "Amber Alert Jurop" koja okuplja veliki broj zemalja članica. Međutim, članstvo u ovoj nevladinoj organizaciji ne omogućava aktiviranje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, što je cilj MUP-a Srpske.

Samim tim, MUP je analizirao kako takvi sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama iz okruženja, te odlučio početi sa realizacijom aktivnosti i definisanjem kriterijuma za uspostavljanje sistema u Republici Srpskoj po uzoru na sistem "Pronađi me" u Srbiji.

"NJihov sistem, u slučajevima nestanka maloljetnih lica, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se samim tim kod građana dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje građana u policiju, te pruža osjećaj korisnosti zajednici angažovanjem građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima. Istovremeno, samo postojanje Sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevima nestanka maloljetnih lica aktivirati Sistem i angažovati šira društvena zajednica.

"Sistem se ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u slučajevima nestanka maloljetnih lica sa elementima prijetnje po život sa ciljem obavještavanja i alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim maloljetnim licem učinila efikasnijom. Uvođenje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica `Pronađi me` u Republici Srpskoj je u isključivoj nadležnost Srpske, a sistem se pokreće isključivo na osnovu odluke MUP-a Srpske", pojašnjava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da bi nosilac predmetne aktivnosti bio MUP Srpske i za uspostavljanje Sistema kreiraće i koristiće svoj softver i platformu. Da bi sistem funkcionisao u punom kapacitetu neophodan je angažman svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku kojim se omogućuje da MUP u situacijama prijavljenog nestanka maloljetnog lica, nakon procjene, hitno, savremenim sredstvima komunikacije obavijesti javnost o nestanku, javnim objavljivanjem informacija koje mogu biti od značaja za pronalaženje.

Dodatno se definiše zakonski okvir za uvođenje sistema hitnog obavještavanja javnosti o nestanku djeteta, odnosno uspostavljanje sistema, odnosno sistema "Pronađi me" na području Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da se donošenjem ovog zakona definiše, u dijelu koji se odnosi na odredbe prestanka radnog odnosa zbog ostvarivanja uslova za sticanje starosne penzije policijskih službenika, da osnov za prestanak radnog odnosa policajca bude 55 godina života i 40 godina penzijskog staža ili 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Ovim zakonom stvara se zakonski okvir za izuzetak, koji će omogućiti policijskom službeniku koji navrši 40 godina penzijskog staža da može podnijeti zahtjev za prestanak radnog odnosa radi ostvarivanja prava na penziju, bez obzira na godine života, do 31. decembra 2025. godine.

U saopštenju se ističe da će ovo zakonsko rješenje doprinijeti adekvatnom i efikasnom obavljanju poslova i zadataka iz nadležnosti ovog ministarstva.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog