Vijesti

Грмуша: Покренућу правну процедуру утврђивања одговорности у случају "неидентификованог лежећег објекта"

"Највећа трагикомедија у вези неидентификованог лежећег објекта, формално названог тениска дворана за потребе турнира „Српска Опен“, јесте што је убједљиво најјефтинија солуција за финално рјешење завршетка њене изградње и одржавања - њено комплетно рушење. Фарса, парадокс, али и наша сурова реалност" поручио је на свом Икс налогу Милко Грмуша, потпредсједник ПДП и одборник у Скупштини града Бања Лука.

Грмуша у наставку каже да је, "лако провјерива је чињеница да до данашњег дана неидентификовани лежећи објекат - кабриолет дворана уопште није уписана у регистру непокретности, односно катастру. Није ни могла да буде уписана, јер до данашњег дана нема употребну дозволу. Годину дана након финалног меча на „Српска Опен“ АТП турниру ова рупетина у коју је до сад потрошено преко 70 милиона КМ буџетских средстава и даље нема комплетирану документацију, није уписана у катастру и представља убједљиво најпромашенију инвестицију у историји и Републике Српске и свих ових простора, при чему ћемо се сви сложити да је конкуренција за највећи дебакл кад је ријеч о промашеним инвестицијама на Балкану изузетно жестока. При том, у износ до сад реализоване квази-инвестиције нико није урачунавао тржишну вриједност преко 21.000 квадратних метара земљишта које је Влада РС бесплатно уступила Граду Бања Лука под образложењем да је оно „неперспективно“ иако је ријеч о сувом центру Бање Луке".

"Нико не може макар са оквирном сигурношћу да предвиди колико ће неидентификовани лежећи објекат још да кошта народ Бање Луке и Републике Српске. Не знамо колико ће коштати финализација употребне дозволе, не знамо колико радова је још потребно извести у том смислу, не знамо ко ће то све одржавати и по којој цијени. И не можемо да знамо, јер никад није направљен макар и основни бизнис план и пројекат из којег би било видљиво чему ће овај објекат да служи, колико ће да кошта и колико ће прихода да остварује".

"Иако су то обећали и из Владе РС и Града Бања Лука и Тениског савеза РС, до сад нико никад није јавности предочио колико је тачно коштала изградња НЛО-а, ко су све били извођачи радова, шта је тачно урађено и шта је још потребно да се уради", истакао је Грмуша.

"Због свега наведеног, а сходно Споразуму о регулисању међусобних односа у вези реализације капиталне инвестиције код Парка Младен Стојановић и пратећег Уговора закљученог између Града Бања Лука и Тениског савеза РС, у својству одборника у Скупштини града Бања Лука затражићу да Скупштина града својом одлуком обавеже градоначелника да моментално упути опомену пред тужбу Тениском савезу РС и од њих затражи да без одлагања, а најкасније у року од 30 дана, предају Граду Бања Лука употребну дозволу, грађевинску књигу, све фактуре извођења радова, одговарајући документ из РУГИП-а на основу којег је видљиво да је Град постао власник спортске дворане и свих пратећих садржаја (саобраћајнице, дјечја игралишта, инфраструктурни објекти, расвјета) и све друге елементе прописане Споразумом, важећим законским и подзаконским актима и узансама", истакао је он. 

"Уколико то Скупштина града и градоначелник не ураде, излажу се ризику кривично-правне одговорности. Ако они то ураде, а Тениски савез РС по том не поступи, онда је потребно против одговорних људи у Тениском савезу поднијети кривичну пријаву због кривичног дјела пословне преваре, те од Тениског савеза, сходно одредбама Споразума, тражити поврат свих средстава са припадајућим каматама. Наравно, ако у Тениском савезу имају доказе да нису они одговорни због овог дебакла, нека конкретно означе ко је крив или нека буду жртвени јарци за поступке других", поручује Грмуша.

Грмуша је на крају истакао, "Да би људи схватили о чему причам, само кад је ријеч о Граду Бања Лука говоримо о преко 20 милиона КМ инвестиције заједно са каматама од кредита које смо узели да градимо НЛО. За тај новац смо истовремено могли да завршимо до краја све колекторе у Бањој Луци, да у цјелости реконструишемо топловодно-дистрибутивну мрежу и тако добијемо далеко боље и јефтиније гријање, или да на најмање шест година имамо у Бањој Луци изједначену цијену вртића у приватним и јавним вртићима.".

 

Фото: Икс/Милко Грмуша

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog