Naša posla

Bivša ministrica Vlade TK najuspješnija kandidatkinja na konkursu

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine je u septembru 2023.godine raspisala konkurs za nekoliko pozicija u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, a jedna od pozicija je bila viši stručni saradnik za informisanje.

Prema obavještenju o rezultatima javnog konkursa od 11.marta 2024.godine - na to radno mjesto postavljena je Fahreta Brašnjić, bivša ministrica nauke i obrazovanja Vlade Tuzlanskog kantona. Međutim, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK-a je potvrdila da je Brašnjić na tu poziciju angažovana 31.12.2023.godine uz suglasnost Vlade Tuzlanskog kantona.

Glumac Hasan Sušić se krajem 2023. godine prijavio na konkurs za glumca druge kategorije u Narodnom pozorištu Tuzla.

Hasan Sušić

Pismeni ispit je bio u sali pozorišta, papire smo držali na koljenima. Mogli smo sjesti bilo gdje, nije bilo nadzora, imali smo mobitele i moglo se prepisati. Usmeni dio ispita je u skladu sa zakonom  takav da svi kandidati dobiju ista pitanja, ali nisu bila ista i neke kolege su dobijali pitanja koja ja nisam dobio. Kada sam spomenuo reditelja s kojim bih volio raditi, a to je Jovica Pavić, član komisije je koristio nacionalističku retoriku i kritikovao političke  stavove tog reditelja što je po mom mišljenju diskriminacija. Pavića je samo Narodno pozorište Tuzla angažovalo više puta. Paktični dio ispita nije postojao i kako je moguće da ocijenite glumca ako niste vidjeli njegov talenat, priča Sušić.

On i nekoliko njegovih kolega su se obraćali Upravnom odboru Narodnog pozorišta Tuzla; gradonačelniku Tuzle Zijadu Lugaviću; predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona Žarku Vujoviću; ministru za kulturu, sport i mlade TK-a Damiru Gazdiću; premijeru TK-a Irfanu Halilagiću ... Odgovori su bili isti: Sve je u skladu sa zakonom.

Žarko Vujović

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje je u tome periodu vodio Tomislav Ljubić, glumce Hasana Sušića, Saminu Mujkanović, Luku Spasojevića i Mirzu Mujagića nikada nisu saslušali na okolnosti navedene u zahtjevu za poništenje Javnog oglasa za popunu radnih mjesta glumac druge kategorije.

Danas Sušić tvrdi da je konkurs bio namješten i da su odabrani kadrovi bliski SDP-u.

Konkursi u javnim institucijama ili javnim preduzećima najčešće od kandidata zahtjevaju opšte uslove poput dokumentacije o  stečenom obrazovanju, dokaza da su državljani BiH, da nisu otpuštani iz službe ili u posebnim uslovima da imaju vozačku dozvolu, poznaju rad na račuaru... Nakon utvrđivanja da je uredna dokumentacija vrši se pismeno i usmeno testiranje kandidata što djeluje kao  zakonit i objektivan proces, no često su ta radna mjesta već popunjena uz saglasnost Vlade TK.

O stranačkim zapošljavanjima sa govornice Skupštine Tuzlanskog kantona često je govorio zastupnik Socijaldemokratske stranke Žarko Vujović. Sada kao  predsjednik Skupštine i zastupnik Demokratske fronte nije želio komentarisati stranačka zapošljavanja. U Uredu za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona tvrde da Zakon o državnoj službi predviđa mogućnost angažovanja na određeno vrijeme bez objave konkursa, a do okončanja konkursne procedure, ali i da bi navode o zloupotrebi ovog Zakona trebalo ispitati.

Premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, smo konkretno pitali da će se izboriti sa korupcijom u svojim redovima s obzirom na to da je Vlada TK na čijem je čelu davala saglasnosti za zapošljavanja supružnika i drugih članova porodice uposlenika ministarstava, te da se među angažovanima u javnim institucijama na period od pola godine do konkursne procedure nalaze i osuđivana lica za zloupotrebu položaja u javnim institucijama sa zabranom obavljanja rukovodećih pozicija. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor na ovo pitanje.


Irfan Halilagić

Ni iz Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a nismo dobili odgovor na pitanje da li su imali prijave o neregularnostima tokom konkursnih procedura u proteklom periodu, te da li su postupali i kako?

Na navedena pitanja koja se nisu ticala pojedinačnih slučajeva, predsjednik komisije Boris Krešić je zatražio da mu preciziramo period i umjesto upita dostavljenog putem protokola Skupštine TK-a, zatražio Zahtjev o slobodnom pristupu informacijama.


Boris Krešić

Ono što nam je poznato iz ranijih slučajeva, Komisija za borbu protiv korupcije nakon što zatraži inspekcijski nadzor koji ne utvrđuje prethodnu aktivnost ugovora uspješnih kandidata, ne postupa.

Uprkos šutnji institucija u Tuzlanskom kantonu o stranačkim zapošljavanjima, kolege iz redakcije portala Raport tvrde da su spiskovi koje su objavljivali  sa inicijalima lica koja će dobiti posao u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla tačni. Dakle, objavljena lista uspješnih kandidata na konkursima gdje je zaposleno oko 200 lica u UKC Tuzla se poklapa sa spiskovima koji su dostavljeni ovoj redakciji i prije obavljenih testiranja.

Kada je riječ o ovome slučaju iz Agencije za istrage i zaštitu BiH nisu mogli dati informacije o tome, da li provode istražnje radnje po pitanju zapošljavanja u UKC Tuzla?

Ono što je vidljivo jednostavnom pretragom društvenih mreža jeste da se uspješni kandidati sa konkursa provođenih u posljednje dvije godine u ministarstvima Vlade TK, UKC Tuzla, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a, RTVTK, Međunarodnog aerodroma Tuzla..., nalaze kao redovni aktivisti stranaka na vlasti obavljajući poslove od držača zastava, nosača stolica, obezbjeđenja do voditelja.

Upravo je u aprilu ove godine Evropska komisija od BiH zatražila da prestane s praksom stranačkog zapošljavanja u državnoj službi, a kako su kazali zabrinuti su i zbog nepostojanja pouzdanih statističkih podataka o kvalitetu, stručnoj spremi i kriterijumima kako se postavljaju javni službenici.

Darko Kasap, koordinator za reformu javne uprave, potvrdio je da Evropska komisija traži da se zaustave prakse koje onemogućavaju zapošljavanje zasnovano na zaslugama i dobro funkcionisanje državne službe. Također Evropska komisija traži organizovanje zapošljavanja na osnovu otvorenih konkursa za više rukovodstvo nakon isteka mandata.

Na sastanku održanom u aprilu između BiH i EU je rečenoo da se od BiH očekuje da intenzivira rad na ažuriranju Akcionog plana za sprovođenje Strateškog okvira za reformu javne uprave za period  2023-2027, za koji je rok juli ove godine.

Frontal tim

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog