Društvo

Žene u Bosni i Hercegovini su pokretačice mira i sigurnijeg okruženja za sve

U Tuzli predstavljen projekat „Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini“ (FOTO)

Danas je u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“ predstavljen projekat „Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, koji je dio petogodišnje investicije Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u BiH, namijenjene unapređenju izgradnje mira u BiH, i unutar toga implementaciji agende „Žene, mir i sigurnost“.

Događaj u Tuzli okupio je stručnjake/kinje, kao i predstavnike/ce institucija i civilnog društva, koji su poručili kako je uloga žena u održavanju mira i jačanju sigurnosti u BiH iznimno važna.

„UN Rezolucija 1325 'Žene, mir i sigurnost' naglašava da su napori u pogledu mira i sigurnosti održiviji kada su žene ravnopravni partneri u prevenciji nasilnih sukoba, zaštiti i pružanju pomoći, kao i oporavku od oružanih sukoba i izgradnji trajnog mira. Prepoznajući njen transformativni potencijal, BiH je do sada usvojila tri provedbena akcijska plana za implementaciju ove Rezolucije, čime je potvrdila opredijeljenost za njeno kontinuirano i sistemsko provođenje. Ovo je prilika da skrenemo pažnju na značaj Rezolucije 1325, kao i važnost osnaživanja uloge žena u očuvanju mira, sigurnosti i pomirenja, jer na taj način BiH jača svoje sigurnosne kapacitete i postaje mirnije mjesto za život“, poručio je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Projekt „Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH“ će jačati kapacitete institucija i organizacija civilnog društva pri sprovedbi agende na lokalnom nivou, te u sinergiji sa institucijama raditi ka rješavanju ključnih sigurnosnih izazova koji posebno pogađaju žene u BiH. Ukupna investicija Fonda za izgradnju mira u BiH je 36 miliona KM, od čega je 10 miliona KM namijenjeno unapređenju agende „Žene, mir i sigurnost“.

„Žene u Bosni i Hercegovini desetljećima su vodile izgradnju mira, zagovaranje i pružanje podrške žrtvama sukoba i nasilja širom zemlje. Njihovo iskustvo i znanje također su inspirirali liderke širom svijeta. Ipak, njihov ključni doprinos često je bio zanemaren i nedovoljno podržan u njihovoj zemlji. Današnji događaj predstavlja obavezu Ujedinjenih nacija, u saradnji sa UN Women, IOM-om i UNFPA-a, i zajedno s Ministarstvom ljudskih prava i izbjeglica BiH i Agencijom za ravnopravnost spolova, kao i civilnim društvom, da podrže žene širom zemlje da zauzmu svoje zasluženo mjesto kao liderke u donošenju odluka i izgradnji mira na svim nivoima u BiH“, rekla je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.


Ingrid Macdonald

Organizacije koje pružaju podršku ženama koje su preživjele nasilje svojim radom potvrđuju ulogu žena kao pokretačica mira i sigurnosti u BiH. Njihov angažman doprinosi stvaranju sigurnijeg okruženja za sve, a kroz svoje aktivnosti ove organizacije ne samo da pružaju sigurno utočište i podršku ženama koje su prežvjele nasilje, već i aktivno rade na podizanju svijesti javnosti o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i promoviranju kulture nenasilja i mira.

Radmila Žigić iz Fondacije “Lara” Bijeljina govorila je u okviru današnje panel diskusije o značaju agende „Žene, mir i sigurnost“ za trajan mir i društvenu koheziju u BiH. “Učešće žena u kreiranju društvenih procesa u BiH još je nedovoljno da bi mogli govoriti o jednakosti spolova u pristupu resursima. Pored evidentnog rodnog jaza, postoje još mnoge razine nejednakih mogućnosti sa kojima se suočavaju različite društvene grupe, a posebno ranjive grupe žena. Ženske i druge nevladine organizacije su u proteklim decenijama dale veliki doprinos da mnogi vidovi nejednakosti  i nasilja prema ženama tokom i poslije konflikta, postanu vidljivi i uključeni u agende javnih politika ali sve zajedno nas čeka još mnogo posla”, kazala je ona, dodajući da implementacija agende “Žene, mir i sigurnost” na nivou zajednice može da doprinese smanjenju tog jaza i stvaranju prilika za veće učešće žena u procesima donošenja odluka.

Žene su često suočene s višestrukim oblicima marginalizacije, posebno u područjima konflikta i nestabilnosti,  što zahtijeva njihovo osnaživanje i predanost svih ključnih aktera kako bi se osiguralo da njihove uloge u društvu i donošenju odluka budu ravnopravne. Zato je pružanje podrške ženama iz ranjivih kategorija ključno za stvaranje sigurnosti i jednakosti za sve u društvu, jedan je od zaključaka današnjeg događaja.

Projekt „Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini” zajednički implementiraju UN Women, IOM, UNFPA, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Fond za izgradnju mira generalnog sekretara je vodeći instrument Ujedinjenih nacija za ulaganje u prevenciju i izgradnju mira, u partnerstvu sa širim sistemom UN-a, državnim i nižim nivoima vlasti, organizacijama civilnog društva, regionalnim organizacijama i multilateralnim bankama. Fond podržava zajedničke odgovore UN-a kako bi se iskoristile prilike od ključne važnosti za izgradnju mira, povezujući stubove razvoja, humanitarnog djelovanja, ljudskih prava i izgradnje mira. U Bosni i Hercegovini, investicija Fonda je partnerstvo koje vode ministar vanjskih poslova BiH i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija, uz smjernice Komiteta za izgradnju mira na visokom nivou.

 

FRONTAL

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog