Svijet

Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina

Međunarodni krivični sud zatražio je nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahu zbog navodnih ratnih zločina, prenio je Rojters.

- Postoje razumni razlozi za vjerovanje da izraelski premijer Netanijahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti - rekao je glavni tužilac MKS Karim Kan.

Ovaj sud zatražio je nalog za hapšenje i lidera Hamasa Јahje Sinvara, na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze.

Tužilac Kan je u intervjuu za Si-En-En naveo da MKS, osim za Netanijahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa - Muhameda Ibrahima el Masrija i Ismaila Hanijea, ali i izraelskog ministra odbrane Јoava Galanta.

Sudijski panel MKS razmotriće Kanov zahtjev za izdavanje naloga.

Kan je rekao da su među optužbama protiv Sinvara, Hanijea i Masrija "istrebljivanje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napadi u zatočeništvu".

Prema njegovim riječima, među optužbama protiv Netanijahua i Galanta su "izazivanje istrebljenja, izgladnjivanje, zabrana humanitarne pomoći i namjerno gađanje civila tokom sukoba".

Na izjavu Netanijahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile "nečuvene" i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da "niko nije iznad zakona".

Izrael i SAD nisu članice MKS. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Јerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS.

 

Foto: EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN/POOL
Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog