Vijesti

Vrijeme ne liječi rane: Bijele ruže za 12 banjalučkih beba, crvena za Slađanu

Kod Spomenika "12 beba" na banjalučkom Novom groblju danas je služen parastos i položeno cvijeće povodom obilježavanja 32 godine od stradanja 12 banjalučkih beba.

Cvijeće su položili članovi porodica 12 banjalučkih beba, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Isidora Graorac, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić, kao i pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, te predstavnici Gradske uprave.

Simbolično je položeno 12 bijelih ruža za tragično preminule bebe, kao i jedna crvena ruža za Slađanu Kobas.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je povodom obilježavanja 32 godine od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka usljed nedostatka kiseonika, da je to jedan od najpotresnijih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Kada se osvrnemo na to vrijeme, ne možemo, a da se s ogromnom tugom ne prisjetimo smrti 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Ne možemo da se ne prisjetimo nedostatka hrane, lijekova i goriva u Krajini. Isto tako ne možemo ni da zaboravimo bezosjećajnost međunarodne zajednice koja nije dozvolila nijedan humanitarni let do Banjaluke da bi se dopremili lijekovi i kiseonik za novorođenčad u banjalučkom porodilištu", rekao je Višković.

On je istakao da su bili uzaludni svi apeli koji su tada upućeni međunarodnoj zajednici za pomoć ili odobrenje humanitarnih letova za Krajinu, kako bi se spasili životi beba.

"Međunarodna zajednica nam je tada pokazala svoje lice, na kojem su se ogledali arogancija i cinizam. Evo i danas, 32 godine poslije, gledamo to isto lice međunarodne zajednice i napade na srpski narod. Zato ne smijemo zaboraviti i zato ne možemo oprostiti", rekao je premijer Srpske.

A close-up of a graveDescription automatically generated

U 11 časova predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje "Život" u centru grada, a najavljeno je i prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića.

U Banjaluci se danas obilježavaju 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika koji nisu dozvolili transport kiseonika.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog