Naša posla

Iako budžeti nemaju stavku za alokoholna pića - institucije vlasti ih kupuju

"Mučenica" iz Lopara - Kako opština Lopare podržava domaću proizvodnju

Opština Lopare je 2022. i 2023. godine u tri navrata kupovala rakiju za potrebe opštinske administracije: 2023. godine od destilerije Epoha za 3.000 KM domaće rakije za potrebe obilježavanja predstojećih manifestacija u organizaciji Opštinske uprave opštine Lopare i od Farmalex-Plan doo za 3000 KM unikatno ručno rađenog protokolarnog poklona (domaća poklon rakija), a 2022. domaće rakije za potrebe obilježavanja predstojećih manifestacija u organizaciji Opštinske uprave opštine Lopare od destilarije Epoha za 5.982 KM.

Svaki put je u pitanju bila javna nabavka putem direktnog sporazuma za iznos do 6.000 KM.

Kupovala je Opština Lopare od destilarije Epoha rakije i ranije – svake godine putem direktnog sporazuma za 6.000 KM.

Prema podacima s portala javnih nabavki u BiH alkoholna pića kupuju razne javne institucije, ali najčešće u iznosima manjim od 500 KM. Veće nabavke je moguće naći kod Službe zajedničkih poslova institucija BiH,  KPZ Bijeljina Organizaciona jedinica 3. maj u Bijeljini, PJ Privrednik Istočno Sarajevo i Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske, ali i Javna zdravstvena ustanova Centar za fizikalnu medicinu, rehaiblitaciju i banjsko liječenje Ilidža u Gradačcu i mnogo drugi.  

Alkoholna pića i poklon pakete često kupuje i Republički protokol Republike Srpske i kod njih se pojavljuju dva dobavljača s istim imenom, ukoliko to nije greška u upisivanju podataka u portal javnih nabavki (ejn.gov.ba) - FRUTELA DOO i Frutela d.o.o.

Nabavka alkoholnih pića za potrebe institucija sistema vlasti nije sporna ukoliko to piće ne konzumiraju zaposlenici u radnom vremenu. U velikom broju institucija postoje ugostiteljski objekti koji djeluju na komercijalnoj osnovi i rade i van radnog vremena institucija, nekada se alkohol posluži prilikom susreta delegacija na najvišem nivou, ali valja naglasiti da je konzumacija alkohola na radnom mjestu i u radnom vremenu povreda radne discipline, a pijanstvo teža povreda. Dakle dok god je nabavka u okvirima zakona o javnim nabavkama, a konzumacija u okviru zakona koji regulišu obaveze zaposlenih i u skaldu etičkim normama – nije problem, kaže Damjan Ožegović iz Transparency International u BiH i podsjeća da je ranijih godina bilo slučajeva da su alkoholna pića kupovali i vrtići i druge javne institucije.

No nije sve u javnim nabavkama.

Budžet, kontni plan i analitičke kartice nemaju stavku alkohol, samo hrana i prehrambeni proizvodi, ali ako neko ko troši budžetski novac želi kupovati nešto mimo toga – moraju postojati pravilnici koji definišu šta se kupuje, u kojoj količini, za koje namjene i za koga i oni bi morali postojati na državnom ili barem na nivou entiteta, kaže Maid Cero iz Centra za promociju građanskih interesa u BiH.  

Podsjećanja radi, pojedine zemlje imaju pravilnike za poslovni ručak na više od 20 strana.

Među institucijama vlasti alkoholna pića putem postupka javnih nabavki, a na bazi okvirnog sporazuma, kupuju još  Služba zajedničkih poslova institucija BiH (za oko 100.000 KM),  KPZ Bijeljina Organizaciona jedinica  3. maj u Bijeljini (za oko 25.000 KM), PJ Privrednik Istočno Sarajevo (za oko 150.000 KM) i Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske za oko 100.000 KM) s tim da ovi posljednji alkolholna pića nabavljaju i za ugostiteljske objekte u vlasništvu Vlade Republike Srpske poput hotela i te nabavke nismo uzeli u obzir. Dobavljači su gotovo uvijek isti: za Službu zajedničkih poslova institucija BiH Redex doo iz Banovića, za KPZ Bijeljina OJ 3. maj u Bijeljini – Jovanović-Komerc iz Bijeljine; za PJ Privrednik Istočno Sarajevo – ONOGOŠT i za Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske (oko 100.000 KM) se bore FRUTELA GROUP doo Banjaluka i NOVO-TEKS doo Banjaluka.

Prema dostupnim informacijama stiče se utisak da konkurencija u ponudi ove robe nije jaka jer je u izvještajima o provedenim potupcima zabilježen mali broj žalbi. Jedna žalba koja je promijenila odluku o dobavljaču je žalba preduzeća NOVO-TEKS iz Banjaluke - Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske je 2022. godine prihvatio njihovu žalbu, poništio odluku o izboru FrutelaGroup Banjaluka kao dobavljača i postupak vratio na početak.

Direktor kompanije NOVO-TEKS Dragan Milaković kaže da se ne sjeća detalja, ali da je žalba sigurno bila osnovana čim je prihvaćena.

No prema rješenju Ureda za žalbe u BiH – problem je bio to što FrutelaGroup Banjaluka nije dostavila potvrdu da je platila doprinose za zaposlene za penziono-socijalno i zdravstveno osiguranje, potvrdu da protiv kompanije nije izrečena pravosnažna presuda za krivično djelo za korupciju ili pranje novca,  a osim toga ni obrasci nisu pravilno popunjeni... pa je zaključak bio da je ta ponuda, bez obzira na činjenicu da je jeftinija za oko 12.000 KM, neprihvatljiva.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog