Vijesti

Грмуша: Свесрпски сабор је недемократско и фантомско сијело без јасне идеје

Грмуша каже да је: такозвани "свесрпски сабор" у својој основи је недемократско и фантомско сијело без јасне идеје, политичке платформе, демократске легитимације и концизне формалне основе".

Још је покојни доктор Јово Рашковић с правом тврдио да је српско питање прије свега-демократско питање, каже Милко.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша сматра да, "нешто што пледира да буде озбиљан народни сабор са стратешким и дугорочним одлукама мора бити максимално озбиљно припремљено: морају се унапријед дефинисати критеријуми за учешће, рад сабора, тачке дневног реда, радне групе и теме које се обрађују, те обезбиједити активно учешће најеминентнијих српских научника и културних радника".

- Ово јуче што се десило све је супротно од тога и дугорочно је компромитовало легитимне интересе српског народа.

Грмуша додаје "да у Народној скупштини Републике Српске посланике бира народ на основу референци, а не руководства партија на основу подобности, наша скупштина би озбиљно претресла много тога у вези јучерашњег сијела, а поготово би прво с презиром одбацила сваки покушај измјене датума Дана Републике. Народ је већ на референдуму одлучио о томе и само највећи српски непријатељи би осмислили перверзан план да један аморфни скуп, на којем су били и неки од највећих ниткова на политичкој сцени, преузме на себе улогу цијелог народа и промијени његову већ усвојену одлуку".

"Људи морају да схвате да ако ово сад овако прође не само да су трајно обесмишљене све наше институције, него и да је сатрано право народа да одлучује о било чему. Ријечју, наш суверенитет предат је у руке људи за које се не зна како су и на основу чега бирани да доносе одлуке умјесто народа. Нека свако сам за себе процијени да ли ће тим људима неко споља једном наредити да донесе и неке одлуке којима ће трајно поништити наше легитимне интересе", додаје Грмуша.


Опозиционе странке у Републици Српској богами треба да се изјасне да ли је и њима у реду да власт укида Народну скупштину Републике Српске, обесмишљава уставни поредак и докида суверенитет народа. Ово морамо врло брзо да разјаснимо, при чему мени не пада на памет да учествујем у овом понижавању народа и институција Републике Српске. А ко воли, нека изволи, закључује на крају Грмуша.

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog