Vijesti

Vučić o tvrdnjama ambasade SAD u Sarajevu o Svesrpskom saboru: Dobićete odgovor

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odgovoriti američkoj ambasadi u Sarajevu, koja je objavila da zaključci Svesrpskog sabora ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma već, tvrde, smišljeni napad.

Aleksandar Vučić je, u objavi na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, najavio da će prvi put kao predsjednik Srbije ambasadi SAD u Sarajevu postaviti pitanje, ističiću da mu je "malo falilo da pomisli" da neće komentarisati Svesrpski sabor.

"Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsednik Srbije da im postavim pitanja, a verujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije smatra da je problem u tome što "nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda".

"Biće zanimljiv dan, a malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni u ambasadi SAD u Sarajevu, da ne komentarišu Sabor i da se ne sramote. Ovako, sledi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu...", napisao je Vučić.

"Napad, ne odbrana"

Američka ambasada u Sarajevu prethodno je objavila na društvenoj mreži Iks da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu imaju korene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka.


"Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, što je opasno", navodi se u objavi ambasade.

Ambasada je udarom na Dejtonski sporazum označila i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića o zaključcima i planovima o razdruživanju" Republike Srpske, dodavši da "predstavljaju i udar na teritorijalni integritet, suverenit i multietnički karakter BiH".

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ni bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na otcjepljenje, razdruživanje ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili čelnici Republike Srpske koja nije država, može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine i nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine", naveli su iz ambasade.

 
Foto: reuters
Izvor: rts.rs 
Blog