Vijesti

Otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci, obratio se i Lavrov

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su danas u Banjaluci Kancelariju ruske Ambasade.

Prethodno je intonirana ruska himna i na jarbol visine šest metara podignuta zastava Ruske Federacije.

Na svečanoj ceremoniji obratili su se ambasador Kalabuhov i predsjednik Dodik, a putem video-linka i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zgrada Kancelarije ruske Ambasade nalazi se u Ulici doktora Mladena Stojanovića.

Otvaranjem novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, kao ogranka matične Ambasade u Sarajevu, Rusija se pridružila zemljama koje već imaju svoje kancelarije u Banjaluci.

Vlada Rusije je u maju 2022. godine prihvatila prijedlog za otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da će vrata Kancelarije ruske Ambasade u Banjaluci biti otvorena za sve građane Republike Srpske bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.

-Odavno se bavim ovim pitanjem i konačno je došao taj dan kada svečano otvaramo Kancelariju Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci. Danas se svi prisutni raduju sa nama, a mi posebnu zahvalnost dugujemo Predsjedništvu BiH, koje je svojom odlukom omogućilo otvaranje Kancelarije -rekao je Kalabuhov u obraćanju .

Kalabuhov je izrazio zahvalnost i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na poslovnoj komunikaciji.

-Posebno zahvaljujem rukovodstvu i zvaničnicima Republike Srpske, a naročito predsjedniku Republike Miloradu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja - naglasio je Kalabuhov.

On je istakao da je Rusija sa Republikom Srpskom uspješno razvijala i unapređuje odnose strateškog partnerstva.

-Još jedan dokaz tome je nedavni sastanak naših lidera, predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsjednika Srpske Milorada Dodika, gdje su razmotrena bitna pitanja i postignuti dogovori koji su osnov našeg rada - naglasio je Kalabuhov.

On je istakao da računa na dugu i pozitivnu djelatnost novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, ističući da su svi poslovi na uspostavljanju Kancelarije izvedeni na osnovu odluke predsjednika Ruske Federacije.



Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Ruska Federacija partner i politički istomišljenik Srpske koja u Rusiji vidi pravičnu stranu današnjeg vremena i istorije.

-Smatram da je predsjednik Rusije Vladimir Putin ne samo veliki lider, već i nacionalno bogatstvo Rusije. Voli svoj narod, ali i druge ljude -  rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti.

On je istakao da je Putin danas, kao i uvijek, na strani mira, ali mira koji podrazumijeva odbranu nacionalnih i državničkih interesa.

Dodik je poručio da je otvaranje Kancelarije ruske Ambasade važan trenutak za Republiku Srpsku, te plod velikih zalaganja i truda Srpske i Rusije, na čemu je zahvalio Putinu, ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da otvaranje Kancelarije Ambasade Rusije u BiH u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoriteta Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Lavrov je u video-obraćanju na svečanosti ukazao da veze Rusije i prijateljske Republike Srpske doživljavaju veliki uspon.

On je rekao da su kontakti zvaničnika dvije zemlje redovni i intenzivni na svim nivoima, te zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci

-Prije svega zahvalnost ide rukovodstvu Srpske i lično predsjedniku Miloradu Dodiku koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju - rekao je Lavrov.

On je izrazio zahvalnost i Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu na ovakvoj divnoj zgradi za smještaj ruske diplomatske misije.

-Ubijeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno rješavaju zadatke sa kojima se suočavaju - rekao je Lavrov.

On je ukazao da u Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti.

-Uspostavljene su značajne veze i u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koja vezuje naše narode - rekao je Lavrov.

Naglasio je da će biti nastavljeno razvijanje saradnje između univerziteta u Rusiji i Srpskoj.

-Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i djelovanje njegovog ogranka na Univerzitetu u Banjaluci -  rekao je Lavrov.

On je naglasio da je aktuelni trenutak istorijski, te je izrazio zadovoljstvo što Srpska kao i Rusija njeguje antifašističku tradiciju.

-Srpska je uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije u Srpskoj i to „Besmrtnog puka“ su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu - poručio je Lavrov.

On je dodao da je njegovim kolegama i saradnicima uvijek drago da sarađuju sa prijateljima iz Srpske, te da su otvoreni za nove ideje u smislu zbližavanja i unapređivanja saradnje u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti.

-Danas smo napravili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku Gradske uprave Banjaluka, kao i rukovodstva i svih građana bratske Srpske - zaključio je Lavrov.

 Svečanosti su prisustvovali, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vijeća naroda Srebrenka Golić, poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog