Sport

Minhenska arena – svijetleće čudo koje će Srbija dobro upoznati

"Minhenska arena", poznatija kao "Alijanc", jedan je od najgrandioznijih i najmodernijih fudbalskih stadiona na svetu. Dom velikog Bajerna biće stecište šest utakmica Evropskog prvenstva, među kojima su i dva meča reprezentacije Srbije.

Čuvena "Alijanc arena" će tokom Evropskog prvenstva nositi ime "Minhenska arena" pošto Uefa i Fifa ne dozvoljavaju reklamiranje kompanija koje nisu zvanični sponzori šampionata.

"Minhenska arena" je jedan od najmodernijih i najlepših stadiona na svijetu, a smještena je u sjevernom dijelu Minhena. Otvorena je 2005. godine i u poređenju sa drugim njemačkim stadionima smatra se novijim.

Drugi po veličini stadion u Njemačkoj, poslije onog u Dortmundu, sa više od 70.000 mjesta, smanjio je kapacitet na 66.000 tokom prvenstva Evrope.

Njegov grandiozni eskterijer sa svjetlećim plastičnim panelima svojevrsno je čudo arhitekture i prepoznatljiv ukras koji po potrebi mijenja boje. "Minhenska arena" je prvi stadion na svijetu čija spoljašnjost u potpunosti menja boje.

Odluka o izgradnji novog stadiona u Minhenu donesena je nakon referenduma na kojem je dve trećine navijača i stanovnika grada glasalo za tu opciju prije nego za renoviranje starog Olimpijskog stadiona.

Fudbalski klub Minhen 1860. je 2006. prodao 50 odsto svog vlasničkog udjela Bajernu za 11.000.000 evra, kako bi se spasao bankrota. Dozvoljeno mu je da igraju na tom terenu do 2025. godine, ali dogovor nije ispunjen do kraja, pošto su dva kluba 2017. godine raskinula ugovor o zakupu, pa je Minhen 1860. morao da se iseli.


Izvor: BKG (Boundaries)

Debi na velikim takmičenjima "Minhenska arena" je imala na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. Veliko otvaranje bilo je upravo u Minhenu, gdje je Njemačka savladala Kostariku.

Na istom prvenstvu reprezentacija tadašnje Srbije i Crne Gore poražena je na minhenskom stadionu sa 3:2 od Obale Slonovače.

Neće biti prvi put da se na "Minhenskoj areni" igraju mečevi Evropskog prvenstva jer je tokom specifičnog Evra 2020, koji je odložen za 2021. zbog pandemije korona virusa i odigrano u 11 gradova širom Evrope, Minhen bio domaćin sva tri meča reprezentacije Njemačke u grupnoj fazi, kao i četvrtfinala u kojem je potonji prvak Italija nadigrala Belgiju sa 2:1.

Što se tiče klupskog fudbala, pored brojnih istorijskih utakmica Bajerna, najznačajniji događaj na "Minhenskoj areni" bilo je finale Lige šampiona 2012. u kojem je Čelsi savladao Bajern poslije penala.

Reprezentacija Srbije će čak dvije utakmice na Evropskom prvenstvu odigrati u Minhenu – protiv Slovenije 20. juna i Danske 25. juna.

Raspored utakmica na "Minhenski areni":


14. jun: Njemačka – Škotska 21.00 (Grupa A)
17. jun: Rumunija – Ukrajina 15.00 (Grupa E)
20. jun: Slovenija – Srbija 15.00 (Grupa C)
25. jun: Danska – Srbija 21.00 (Grupa C)
2. jul: 1E – 3A/B/C/D 18.00 (osmina finala)
9. jul: P45 – P46 21.00 (polufinale)

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog