Društvo

Panel diskusija „Sve što ste htjeli da znate o seksualnosti, a niste imali koga da pitate!“

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na panel diskusiju pod nazivom „Sve što ste htjeli da znate o seksualnosti, a niste imali koga da pitate!“, stoji u saopštenju Laboratorije društvenih inovacija Pro Educa, koja organizuje ovaj panel.

Diskusija će se održati u petak, 14. juna 2024. godine u prostorijama Biblioteke-knjižnice Brčko Distrikta (Američki kutak) na adresi Bulevar mira bb, sa početkom u 13.00 sati.

ULAZ JE SLOBODAN! Događaj je otvoren za javnost, svi zainteresovani građani mogu da dođu.

Ovaj događaj će pružiti priliku građanima da dobiju relevantne i stručne informacije o seksualnosti, uz prisustvo istaknutih stručnjaka: Zdravke Ivandić Gajić, psihoterapeuta, Centar za mentalno zdravlje Brčko, dr sci. med.  Dušice Marković Žigić, specijaliste psihijatrije, seksolog i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu i dr sc. Srđana Puhala, psihologa.

 

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela Pro Educa početkom ove godine, došlo se do saznanja da mladi do 30 godina nemaju dovoljno znanja o reproduktivnom zdravlju. Istraživanje je pokazalo da većina informacija dolazi sa interneta, dok manji broj ispitanika dobija informacije iz pouzdanih izvora. Što je veće neznanje o polno prenosivim bolestima i kontracepciji, to su zatvoreniji seksualni stavovi kod mladih ljudi izraženiji. Zatvoreni seksualni stavovi ne znače da mladi ne upražnjavaju seksualne odnose, ali njihovo neznanje može ugroziti ne samo njihovo zdravlje, već i zdravlje drugih. Sa druge strane preko 15% mladih je reklo da je bilo izloženo neželjenom seksualnom kontaktu. Zbog toga je važno da im se pruže sve relevantne informacije na način koji je njima prihvatljiv i razumljiv.

Rezultate istraživanja možete pogledati [OVDJE].

Cilj ove panel diskusije jeste pružanje tačnih i relevantnih informacija građanima, prvenstveno mladima, koji žele da saznaju više o ovoj važnoj temi i da steknu zdraviji pristup seksualnosti.

Ovaj događaj se organizuje u okviru projekta “Seksualno obrazovanje u BiH: Put prema toleranciji”, koji realizuje Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE).

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog