Zanimljivosti

Japanci imaju TRIK da prežive +40 bez problema

Vreo toplotni talas je u jeku, a predstoji nam i vikend kada se očekuju temperature do 40 stepeni. Uz mnogobrojne savete za hronične bolesnike, preporuke se zapravo važu za sve, jer nikome ne prija da po jakom suncu boravi na otvorenom

Jedni od majstora "preživljavanja" ovako visokih temperatura su Japanci, jer prosečna temperatura vazduha u Japanu, tradicionalno, leti dostiže do 35 stepeni. Najtopliji mesec je avgust, ali je toplo i u julu.
 
Naime, Japanci jedu laganu hranu, piju puno tečnosti i nose odeću od laganih, prirodnih materijala svetlih boja, uvek nose suncobrane i imaju još jedan proveren trik koji deluje čak i na ekstremnim vrućinama. Zapravo oni često nose običan svetli šal koji pomaže u rashlađivanju. Japanci ga prvo natope u hladnu vodu, pa ga vežu oko vrata koji je refleksogena zona. U njemu su koncentrisane velike krvne arterije, a vlažan šal donosi olakšanje od vrućina, prenosi Indeks. Da metoda zaista deluje, potvrđuje i činjenica da se u nekim prodavnicama danas mogu kupiti šalovi s efektom hlađenja. 
 
Osim ovog dodatnog saveta, da biste uspešno preživeli velike vrućine lekari savetuju da se unosi dovoljna količina tečnosti – po ovako visokim temperaturama optimalno je čaša vode na 20 minuta.
 
Treba izbegavati zaslađene i napitke koji sadrže veliku količinu kofeina, a što se tiče obroka važno je da jedete manje a češće. Najtopliji deo dana treba provoditi u zamračenim i rashlađenim prostorijama, a sve fizičke aktivnosti potrebno je obaviti u ranim prepodnevnim i kasnim večernjim časovima.
 
 
 
 
Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog