Svijet

Обама бескомпромисно за палестинску државу

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама изјавио је у уторак да нова израелска влада неће учинити "једноставнијим" мир с Палестинцима, али је потврдио да ће се он лично ангажовати како би се окончао сукоб стар 60 година.


"Није једноставније, али сматрам да је све то неопходно", казао је Обама када му је на конференцији за штампу у Бијелој кући постављено питање о ризику који за мир представља вјероватни долазак на власт у Израелу лидера десне странке Ликуд Бењамина Натањахуа. Он у арапском свијету слови као екстремиста, који је против стварања палестинске државе.

Обама је казао да израелска влада још није кондституирана и да се не зна на шта ће личити палестинска управа у будућности, пренио је АФП.

"Оно што знамо јесте да је статус кво неодржив", додао је он. "Суштина је у томе да напредујемо према рјешењу о двије државе у којим ће Израелци и Палестинци моћи да живе у миру једни поред других, у својим државама, у миру и сигурности".

"Уз именовање специјалног изасланика за Блиски исток, Џорџа Мичела, истакнули смо да ћемо овом проблему приступити озбиљно већ од првог дана и да ћемо покушати обје стране усмјерити у правцу признавања те реалности", казао је Обама и упозорио Натањахуа да ће се САД заложити за палестинску државу, било да израелска влада то хоће или неће.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog