Republika Srpska

Депозити осигураних банака, 2,8 одсто већи него лани

САРАЈЕВО - Директор Агенције за осигурање депозита БиХ, Јосип Невјестић, рекао је да су у прошлој години укупни депозити у 24 осигуране банке БиХ износили 15,2 милијарде КМ, што представља 2,8 одсто више него у 2007. години.

Невјестић је рекао да је Агенција прошлогодишњу штедњу подијелили у два периода - први се односи на перид до октобра, када је штедња порасла за 662 милиона КМ, односно за 13 одсто више него 2007. године и други период када долази до повлачења депозита из банака од око 700 милиона КМ, што је анулирало претходна три квартала.

"Само у октобру прошле године тај одлив је био за 12 одсто мањи него што је био 30. септембра", рекао је Невјестић.

У вези концентрације укупних депозита и штедње грађана, Невјестић је нагласио да је учешће најизраженије код четири највеће банке у БиХ, гдје је сконцентрисано 8,6 милијарди КМ укупних депозита, односно 57 одсто од укупне масе у БиХ и 3,3 милијарди штедње или 63 одсто укупне штедње.

"У овим осигураним банкама концентрисано је 97,8 одсто укупних депозита, а учешће штедње је још израженије - 98, 4 одсто", додао је Невјестић.

Према његовим ријечима, 31. децембра прошле године штедња је достигла износ од 5,3 милијарде КМ, што показује да се донекле вратило повјерење грађана у банке, па је од 700 милиона КМ повучених депозита по основу штедње, враћено око 250 милиона КМ.

Невјестић је подсјетио да је Управни одбор Агенције на посљедњој сједници покренуо иницијативу да се ради на измјенама и допунама Закона о осигурању депозита.

"Могу сада са 90 одсто сигурности рећи да се један од битних амандмана односи на критериј власништва. То значи да ће измјенама и допунама овог закона бити могуће осигурање банака које су у државном власништву", рекао је Невјестић.

Он је додао да ће до измјена доћи и самим тим, што је ЕУ прије непуних мјесец дана донијела одређени број амандмана који се односе на европску директиву о програму осигурања депозита.

Предсједник Удружења банака БиХ Дино Османбеговић рекао је да је банкарски сектор БиХ ушао у кризу са стабилном активом и пасивом и солидне ликвидности, захваљујући чврстим законским рјешењима, те интервенцијама Централне банке БиХ током прошле године, када је смањила обавезне резерве банака.

"На жалост, дио штедње је отишао, а ми сви, заједно са властима у БиХ морамо почети борбу за штедњу, у оба смисла - штедњу у смислу расипништва и штедњу у прикупљању нових депозита од стране становништва и примјеренијег трошења ресурса", рекао је Османбеговић.

Према његовим ријечима, банкарски систем, као најважнији дио финансијског система, захтијева активности и регулатора, и законодаваца, и учесника у непосредном пословању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog