Republika Srpska

Аутомобилска индустрија теже до државне помоћи

ВАШИНГТОН - Бијела кућа данас је пооштрила услове за давање помоћи произвођачима аутомобила, уз напомену да "Џенерал моторс" треба да изврши "агресивније" реструктурисање, а да "Крајслер" мора да склопи уговор о сарадњи са "Фијатом".

Специјални тим предсједника Барака Обаме за аутомобилску индустрију саопштио је да ниједна фирма није одржива у овом тренутку, али да обје имају шансу да избјегну банкрот уколико предузму нове кораке.

Предсједник и директор "Џенерал моторса" Рик Вагнер смијењен је на Обамин захтјев, а његов тим објавио је тмурне прогнозе за компаније које траже додатних 21,6 милијарди долара помоћи у виду зајмова.

Обамин тим саопштио је да ниједна компанија не испуњава раније постављене стриктне услове за добијање државне помоћи од 17,4 милијарди долара.

У саопштењу се наводи да "Крајслер", трећи по величини амерички произвођач аутомобила, не може да опстане као самостална компанија и да мора пронаћи партнера.

Администрација је објавила да ће "Крајслеру" помоћи "радним капиталом у периоду од 30 дана, како би фирма закључила споразум са `Фијатом` и обезбиједила подршку неопходних дионичара".

Уколико то успије, влада ће "размотрити инвестирање додатних шест милијарди долара на захтјев `Крајслера`, али ће обуставити помоћ, уколико компанија не нађе партнера, напомиње се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog