Republika Srpska

Додик: Нема приватизације Електропривреде РС

ТРЕБИЊЕ - Влада Републике Српске (РС) задржаће власништво над капиталом у Електропривреди РС (ЕРС) тако да стратешка одлука раније донесена да се не иде у приватизацију капитала овог гиганта остаје на снази, рекао је данас предсједник Владе РС Милорад Додик након састанка са руководством ЕРС-а у Требињу.

"Влада РС жели да ојача позицију ЕРС, јер је то стратешко предузеће које је веома важно за стабилност Српске", истакао је Додик и додао да су уложени напори Владе и руководства Електропривреде РС дали позитивне резултате у погледу организационе трансформације.

Указујући на добре пословне резултате, које је у 2008. години остварила ЕРС, Додик је подсјетио да су сва предузећа која дјелују у оквиру Електропривреде позитивно пословала, те да је остварена добит од 26 милиона КМ.

Премијер Српске је додао је у току прошле године на тржиште извезена електрична енергија вриједности 168 милиона КМ, не рачунајући дистрикт Брчко, што, како је рекао, показује да се у овом предузећу води добра пословна политика.

Додик је напоменуо да су 222 милиона КМ у овој години из властитих средстава обезбијеђена за улагање у реконструкцију и модернизацију, што је први пут од оснивања да ЕРС располаже и својим новцем за властите инвестиције

Он је истакао да је потребно учинити додатну организациону реконструкцију како би се ојачале важне функције у оквиру матичног предузећа и побољшали други елементи пословања, а прије свега да би се утицало на могућност дугогодишњих инвестиција које се могу обезбиједити на начин да се концентришу средства на одређене пројекте.

"Недопустиво је да раније владе нису дале ниједну концесију ЕРС", рекао је Додик, напомињући да се разговара о томе да ЕРС на све преостале локације добије концесију и да она бира техничке партнере за улагање.

Коментаришући проблеме са ЧЕЗ-ом, Додик је истакао да Влада РС жели да настави даље разговоре, који неће бити на штету Владе ни ЕРС.

Директор ЕРС Бранислава Милекић је, говорећи о добрим пословним резултатима у овој години, подсјетила да је ЕРС за прва три мјесеца испунила 33 одсто планиране проиводње за ову годину и произвела 1 600 гигават-часова електричне енергије.

Милекићева је подвукла да је од 20 милиона КМ, колико је ЕРС остварила по основу производње, уплатила 10 милиона КМ за накнаде за потопљено земљиште и рударске накнаде, и то у општину Гацко шест милиона, Требиње 2,3 милиона и Билећу 1,7 милиона КМ.

Милекићева је додала да је ЕРС повећаном производњом, извозом и инвестицијама од око 200 милиона КМ, које ће се реализовати у овој години, на најбољи начин одговорила ефектима економске кризе.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog