Svijet

Саркози: узећемо једног из Гвантанама (од 245)

СТРАЗБУР - Француска је спремна да након затварања Гвантанама преузме једног затвореника, рекао је предсједник Никола Саркози након састанка са америчким колегом Бараком Обамом.


Саркози је истакао да је већ дуго износио критике због Гвантанама, али уколико Обама сматра да савезници треба да преузму затворенике како би тај објекат био затворен, онда је Француска с тим сагласна.

"Не можемо осуђивати САД јер имају логор а након тога `опрати руке` по његовом затварању. То није суштина савезништва", рекао је Саркози на заједничкој конференцији за новинаре са америчким предсједником.

Саркози је потврдио да су вођени разговори о тој теми, и да је постигнут договор јер је један затвореник из Гвантанама повезан са Француском.

Обама је изразио захвалност због Саркозијевих ријечи.

Амерички предсједник је истакао да је донио одлуку о затварању Гвантанама јер не сматра да је постојањем тог објекта Америка безбједнија.

Европске владе, које су годинама позивале на затварање логора Гвантанамо на Куби, суочене су са притиском да преузму неке од 245 престала затвореника. Саркозијева великодушна понуда, веома ће помоћи тим несрећницима, од којих је велики број потпуно невиних, а готово свима им се не може легалним методама (па ни незаконитим) доказати терористичко дјеловање против САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog