Republika Srpska

Њемачка влада спријечава пропаст банке „Хипо некретнине"

ФРАНКФУРТ - Њемачка влада кренула је данас у преузимање посрнуле банке "Хипо некретнине" ради стабилизације финансијског тржишта након избијања најтеже кризе од тридесетих година прошлог вијека.



Званични Берлин је, дјелујући преко Фонда за стабилизацију финансијског тржишта /СОФИН/, саопштио да ће акционарима "Хипо некретнина" понудити цијену од 1,39 евра по акцији.

"Понуда цијене од 1,39 евра по акцији `Хипо некретнина` представља премију од отприлике десет одсто према статусном минимуму понуде од 1,26 евра", наводи се у саопштењу СОФИН-а.

У саопштењу се наглашава да је покренута операција "добровољна јавна понуда за акционаре `Хипо некретнина`", те да ће остали детаљи бити објављени неколико дана након одобрења Регулатора берзе акција /БАФИН/.

Операција преузимања покренута је за "стабилизацију њемачког финансијског тршишта пошто власти страхују да би колапс "Хипо некретнина" могао изазвати исту штету као и проглашени банкрот америчке инвестиционе банке "Леман брадерс" у септембру прошле године.

Њемачка је недавно усвојила контроверзни закон који омогућава држави да само у случају крајње инстанце и присилно национализује "Хипо некретнине".

Закон ће омогућити Берлину да преузме акције америчког инвеститора Кристфера Флауерса, који је на челу конзорцијума у чијем је власништву 24 одсто акција "Хипо некретнина."

Држава тренутно посједује 8,7 одсто акција "Хипо некретнина" специјализованог кредитера у области некретнина и који је добио више од 100 милијарди евра приватне и јавне помоћи да би "остао на површини".

Банка је у 2008. години пријавила нето губитак од 5,46 милијарди евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog