Nauka

Библија - од телеће коже до интернета

Први фрагмент најстарије Библије свијета, на Западу познате као "Кодекс Синаитикус", доступан је сада и на интернету.


Универзитетска библиотека у Лајпцигу је саопштила да се ради о "првом одлучујућем кораку" у плановима да до јула 2009. буде сачињена виртуелна и комплетна верзија "Кодекса Синаитикуса", који у научним круговима важи за најстарију Библију света.


То дјело, које садржи комплетну верзију Новог завета, написали су на старогрчком језику свештеници манастира Свете Катарине на Синају, у Египту, између 330. и 350. године нове ере. Књига од 400 страна написана је на телећој кожи.

"Кодекс Синаитикус" је у 19. веку донио њемачки научник Константин фон Тишендорф, поријеклом из Лајпцига. Дјело је потом подијељено: 43 странице се од 1844. чувају у Лајпцигу, а остали фрагменти налазе се у Британској библиотеци у Лондону, Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу и у манастиру Свете Катарине у Египту.


Више од 100 страна - фрагмент из Лајпцига и 67 странице из Лондона, доступни су на сајту www.codex-sinaiticus.net.


Свака од висококвалитетних фотографија допуњена је транскрипцијом текста на новогрчком. Читаоци могу да увећају елементе странице, изаберу одређене речи грчког текста и добију превод одређених одломака на нјемачком или енглеском.
Према најавама наредни дио дјела биће доступан на интернету од новембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog