Republika Srpska

"Њемачки модел" у Грчкој

АТИНА - Грчка Влада одлучила је да уведе њемачки модел борбе са посљедицама финансијске кризе у запошљавању.


Економска комисија, којом предсједава премијер Костас Караманлис усвојила је програм помоћи за запошљавање у овој години у износу од 2, 5 милијарде евра, при чему ће 70 одсто средстава бити обезбијеђено из европских фондова, а моћи ће да их користи око 500. 000 грађана, првенствено млади без посла, преносе грчки медији.

Према подацима грчког Завода за статистику у јануару ове године, незапосленост је износила 9,4 одсто, док је у истом мјесецу прошле, била осам одсто.

У Грчкој је у јануару ове године било запослено 4 485 015, а незапослено 465 692 лица, тако да је проценат незапослености у Грчкој у овом мјесецу већи од просјека у ЕУ, који износи 8, 3 одсто.

Највећа незапосленост регистрована је у Западној Македонији, јужном дијелу Егејског мора и Епиру, а најмања у области Атике и сјеверном дијелу Егејског мора.

У периоду од октобра прошле до јануара ове године незапосленост је увећана за 102. 000 радника, прије свега у грађевинском сектору и трговини на мало, а очекује се да ће незапосленост у Грчкој у наредним мјесецима порасти на преко 10 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog