Politika

Кривокапић и даље шеф црногорске скупштине

ПОДГОРИЦА - Лидер Социјалдемократске партије (СДП) Ранко Кривокапић, највјероватније, ће задржати позицију предсједника црногорског парламента и у новом скупштинском сазиву.


Дневник "Вијести" преноси да је СДП заинтересован да Кривокапић и даље буде предсједник Скупштине Црне Горе, док из Демократске партије социјалиста (СДП) нико, за сада, то не доводи у питање.

Осим извјештаја Државне изборне комисије о резултатима избора, посланици би требало да изаберу предсједника и потпредсједнике Скупштине, као и предсједникa и чланове Административног одбора.

У црногорском парламенту, који има 81 посланика, биће једна коалиција, три странке и четири албанске националне партије.

У Скупштини Црне Горе наћи ће се 48 посланика коалиције "Европска Црна Гора", коју чине ДПС, СДП, Бошњачка странка и Хрватска грађанска иницијатива.

Социјалистичка народна партија (СНП) имаће 16 посланика, Нова српска демократија осам, а Покрет за промјене пет.

У црногорском парламенту по једно посланичко мјесто заузеле су и Демократска унија Албанаца, коалиција Демократског савез у Црној Гори и Албанске алтернативе, Форца и Албанска коалиција - Перспектива.

Према Закону, прва сједница новоизабраног сазива Скупштине одржава се најкасније 15 дана од објављивања коначних резултата избора, а сазива је предсједник парламента претходног сазива.

Конститутивна сједница новог сазива црногорског парламента биће одржана 23. априла.

Устав предвиђа да предсједник Црне Горе, у року од 30 дана од конституисања парламента, предложи мандатара и то након консултација са представницима парламентарних странака, а према Уставу, Скупштина Црне Горе мора изабрати Владу у року од 90 дана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog