Republika Srpska

Кина лидер и у машиноградњи

БЕРЛИН - Машинска индустрија у Кини је прошле године први пут била најуспјешнија у свијету, саопштило је Њемачко удружење машинске индустрије.


Према процјени овог удружења објављеној поводом отварања Сајма индустрије и технологије у Хановеру, кинеска машинска индустрија је 2008. године остварила зараду од 271 милијарде евра, а Њемачка као и 2007. године 233 милијарде.

Тек иза Њемачке нашле су се САД са 231 милијардом евра, иако су ранијих година заузимале водеће место на листи највећих свјетских произвођача машина и машинских постројења.

На четвртом и петом мјесту су се 2008. године, како је саопштено, налазили Јапан (186 милијарди) и Италија (108 милијарди евра).

Широм свијета су прошле године произведене машине и постројења за 1.600 милијарди евра, што је за 250 милијарди више него 2007.

Њемачко удружење машинске индустрије очекује да ће широм свијета приход у овој бранши опасти у просјеку за 10 одсто.
Машиноградња је, уз аутомобилску и хемијску индустрију, најважнија индустријска грана у Њемачкој и један од најзначајањих фактора Њемачког извоза и тиме привредног раста.

Њемачка се налази у озбиљној рецесији, а стручњаци и међународне организације предвиђају да ће пад бруто друштвеног производа у Немачкој износити ове године барем пет одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog