Republika Srpska

Потекао битумен из рафинерије у Броду

БАЊА ЛУКА - У Рафинерији нафте Брод почела је производња и испорука индустријског и путног битумена, производа који имају сезонски карактер, јер је њихово кориштење везано за грађевинску сезону, потврдила је Срни портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Александра Вукашиновић.


Вукашиновићева је додала да је производња битумена почела након недавног ремонта и пуштања у производњу "Постројења 42" и нове линије прераде нафте у бродској Рафинерији, које омогућава дневну производњу око 450 тона битумена, док је укупни план за ову години више од 100.000 тона.

"Ово постројење омогућава производњу битумена у неколико класа. У Рафинерији нафте се производи квалитетан битумен за индустријске сврхе, примењује се за хидроизолационе и изолационе материјале, корозиону заштиту у грађевинству, електроиндустрији, индустрији гуме и другим индустријским гранама", прецизирала је Вукашиновићева.

Према њеним ријечима, покретањем производње битумена у Рафинерији нафте Брод, домаћа и инострана грађевинска предузећа која раде на простору РС и БиХ моћи ће да користе домаћи производ изузетног квалитета и конкурентне цијене која ће корективно утицати и на цијену њихових радова и грађевинских објеката објеката, наглашавајући да ће се овај производ користити на домаћем, као и на тржишту земаља у окружењу.

Она је напоменула да је прошле седмице завршен ремонт и "Секције 35" у коју је уложено више од 1,5 милиона евра, чиме је омогућена стална производња евродизела по квалитету БАС ЕН 590.

"Учешће сумпора у евродизелу бродске рафинерије износи до 50 ппм, док је на основу Одлуке о контроли квалитета нафтних течних горива дозвољен износ до 350 ппм. На овај начин Рафинерија нафте Брод је прешла са производње Д2 на производњу дизела `еуро 4`, два и по мјесеца прије истека рокова по Одлуци о контроли квалитета течних нафтних горива. Прве количине `еуро 4` дизела из Рафинерије са `Секције 35` наћи ће се на пумпама у току ове седмице", нагласила је Вукашиновићева.

Она је додала да наставак активности Рафинерије нафте иде у правцу реализације осталих улагања проистеклих из обавеза из приватизационог уговора и да се слиједећи пројекти односе на комплетну реконструкцију и модернизације нове линије прераде кроз увођење нових технологија које омогућавају еколошке стадарде у производњи чиме ће Рафинерија нафте прећи на прераду три милиона тона сирове нафте годишње, уз квалитет свих деривата у складу са важећим стандардима ЕУ.

 

Komentari
Blog