Republika Srpska

Бенк оф Америка ипак пословала позитивно

Шарлот - Највећа америчка банка по имовини, "Бенк оф Америка", саопштила је данас да је успјела да избјегне губитак у првом кварталу, што је надмашило очекивања аналитичара и пружило још један доказ могућег опоравка банкарског сектора.


"Бенк оф Америка" је у првом тромјесечју зарадила 2,81 милијарду долара послије исплате приоритетних дивиденди, или 44 цента по акцији, у поређењу с профитом од 1,02 милијарде долара, или 23 цента по акцији, у истом периоду прошле године. То је изненадило аналитичаре који су очекивали профит од само четири цента по дионици, пренијеле су светске агенције.

Ова зарада, која је била већа од очекиване, мога би ублажити притисак на извршног директора банке Кена Луиса који је суочен са захтјевима појединих акционара да поднесе
оставку, или да буде смијењен.

 

"Бенк оф Америца" је, међутим, ставила у резерву чак 13,4 милијарде долара за надокнаду губитака везаних за лоше зајмове у првом кварталу, што указује да није имуна на погоршање квалитета свог кредитирања и растућу назапосленост. Банка је, такође, оставила по страни додатне 6,4 милијарде долара за покривање будућих губитака.

Позитивним резултатима банке допринијеле су аквизиције компанија "Мерил Линч" и "Кантривајд фајненшел" које "Бенк оф Америца" прошле године није посједовала.

"Бенк оф Америка" је добила 45 милијарди долара владине помоћи у оквиру 700 милијарди долара вриједног пакета америчког министарства финансија, намијењеног спасавању финансијских институција у САД. Прошле седмице су о бољим од очекиваних финансијским резултатима извијестиле још три водеће америчке банке "Голдман Сакс", "Џеј По Морган Чејс" и "Ситигруп".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog