Nauka

Кина гради нуклеарку треће генерације

ПЕКИНГ - Кина је почела изградњу прве у свијету атомске централе са реактором треће генерације, а у средњорочној перспективи намјерава да их изгради укупно шест.


Пројекат вриједан 5,88 милијарди долара реализује се у источнокинеској провинцији Ђеђијанг. Планирано је да се први енергетски блок пусти у погон 2013. године, док ће други бити изграђен до 2014.

У наредних десет година Кина намјерава да удвостручи број атомских централа. За сада у најмногољуднијој земљи свијета активно је 11 нуклеарки снаге 9,1 милиона киловата, што је свега 1,3 одсто енергетских капацитета у овој земљи.

Основни произвођачи струје у Кини су и даље термоелектране на угаљ, које покривају 84 одсто потрошње електричне енергије. Кинеске власти намјеравају да промијене такво стање у електропривреди, јер су термоелектране на угаљ основни загађивачи животне средине и највећи емитери гасова са ефектом стаклене баште и других загађујућих једињења.

Планирано је да до 2020. године нуклеарке подмирују пет одсто потреба за струјом. Већ ове године у Кини почиње изградња атомских централа укупне снаге 8,4 милиона киловата.

Атомски реактор ће се изградити и у провинцији Сечуан, недавно погођеној најснажнијим земљотресом у последњих 30 година.

Вриједност тог пројекта је 3,7 милијарди долара, а централа снаге до шест милиона киловата биће изграђена недалеко од села Санба. Експерти тврде да земљотрес није оштетио плац намијењен изградњи реактора.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog