Društvo

Пријатељи се у невољи познају

САРАЈЕВО - ЕУ је усвојила пакет мјера против кризе да би помогла земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство, који се односи и на земље западног Балкана, па тако и на БиХ, а новац ће, прије свега, бити уложен у пројекте чији је основ стабилност привреде, изјавио је шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас.



"Коначно рјешење кризе је да саме инвестиције доведу дугорочно до отварања нових радних мјеста, јер тренутно имамо недопустиву стопу незапослености у БиХ. Имамо низ пројеката којима настојимо да помогнемо у овој области, првенствено олакшањем услова рада за инвеститоре", рекао је Куркулас.


Он је навео да је у исто вријеме криза прилика за рјешавање ствари које су већ дуго неријешене.


Коментаришући то што политичари у БиХ мјесецима не могу да се договоре кога ће именовати за директора Дирекције за европске интеграције у БиХ, Куркулас је истакао да то у великој мјери отежава положај БиХ у разговорима са Европском комисијом.


"Заиста у потпуности поштујем потребу да се испоштује једнака заступљеност конститутивних народа у структурама БиХ, али то питање некад долази до ирационалног, посебно у оквиру преговора са ЕУ. Најбитније је да се изабере најбољи могући кандидат за ову позицију, а ЕУ није битно да ли та особа некоме одговара или не, да ли је Бошњак, Србин или Хрват, већ да ли се разумије у законе", додао је Куркулас.


Он каже да би БиХ теоретски било када могла да поднесе захтјев за кандидатски статус у ЕУ, али да није важно предати кандидатуру, већ добити статус кандидата.


"То није само дипломатска формалност. Доношење такве одлуке је позитиван сигнал за разне инвеститоре. Мој савјет би био да се убрза провођење различитих реформи како би кандидатура за чланство имала већи кредибилитет", поручио је Куркулас.


Према његовим ријечима, позитивни помаци БиХ на путу према Европи могући су само кад постоји спремност и воља политичара.


Подршку Европе прудском процесу он не сматра фаворизовањем појединих политичара, већ искључиво подршком исказаној спремности на заједнички договор.


Куркулас је подсјетио да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању прошлог јуна отворило пут БиХ према ЕУ.


"Ми смо били разочарани у одређеној мјери јер након потписивања није остварен никакав напредак, али зато сада са задовољством могу констатовати да је у посљедњих неколико мјесеци већ остварен значајнији помак, што још једном потврђује да када постоји одговарајућа политичка воља и консензус међу политичким структурама, тада је могућ и напредак", рекао је Куркулас.

 

 


 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog