Republika Srpska

РиТЕ Гацко у 2009. инвестира 50 милиона КМ

БАЊА ЛУКА - Рудник и Термоелектрана Гацко, у овој години располагаће са 150 милиона КМ, од чега се 50 милиона КМ односи на инвестиције а 100 милиона КМ на текућу потрошњу, рекао је извршни директор РиТЕ Бранислав Рупар.


Он је навео да је РиТЕ Гацко премашио прошле године план производње електричне енергије од око 1,54 милијарди киловат-часова, који је остварен са 101,15 одсто, што је рекордна производња.

Рупар је рекао да ће претходна година остати забиљежена и по највећој производњи откривке, као и најбољем финансијском резултату од 4,2 милиона КМ чисте добити.

Према Рупаревим ријечима, због дотрајале рударске механизације потребне за производњу откривке, покренута је иницијатива за добијање сагласности за набавку рударске опреме у износу од 8,8 милиона КМ.

Он је навео да се потреба за повећаном производњом откривке у наредном периоду јавила највећим дијелом због заостатка у производњи у претходном периоду, чија вриједност износи 5,7 милиона метара кубних чврсте материје.

Рупар је навео да је планирана производња електричне енергије на прагу Термоелектране за ову годину око 1,53 милијарде киловат-часова, а да је остварена производња у првом тромјесечју 447.630 киловат-часова електричне енергије, односно у првом кварталу план је пребачен за 2,92 одсто.

Он је подсјетио да се годишњи ремонт рудника одвија по плану, када то временски услови дозвољавају, а да је почетак ремонта термоелектране планиран 1. августа и трајаће између 45 и 50 дана, те ће за ове намјене, из властитих средстава, бити издвојено око 11 милиона КМ.

Рупар је рекао да је сходно мјерама Владе Републике Српске за ублажавање посљедица кризе, руководство предузећа смањило плате за десет одсто, а да се штедња примјењује на свим нивоима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog