Nauka

Неки нафташи (има их и у Броду) мисле и о плавим китовима

Организације које се баве очувањем природног свијета, постигле су договор са Сахалинским Енергетским Конзорцијуомом (СЕК), да се окончају сеизмичке активности, близу јединог хранилишта плавих китова, крајње угрожене животињске врсте.


Иначе, плави кит је највећи живи организам на планети Земљи, и просјечан примјерак (млађи, пошто су углавном истријебљени) тежи као десетак слонова. Што је отприлике око 36 тона.

Изузетно је добро да се један овакав изванредан организам, који је уз то још и сисар, дакле као и људски род, очува у тим димензијама. На тај начин, људска врста ће знати, колико јој је физички ограничена у својој даљњој будућности.

Одлука је дошла након независног истраживања, које је показало како истраживање за новим налазиштима гаса и нафте, утиче на понашање плавих китова.

Они су исувише велики да би били гладни и изгубљени за цивилизацију као могући извор хране или генетичких експеримената, и охрабрујуће је што се једна руска енергетска компанија (а имате такву исту у Броду), одлучује да очува природне ресурсе.

Не за генерације које долазе, већ још за нашега живота.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog