Republika Srpska

Стиглиц: Ниједна банка није довољно велика, да не пропадне

ЊУЈОРК - Банке није могуће бесконачно спасавати и ниједна се не може поуздати да је сувише велика да би могла да пропадне, изјавио је добитник Нобелове награде за економију Американац Џозеф Стиглиц.


Он сматра да је погрешан систем спасоносних програма за банке, те да би влада САД требало да има активну улогу у спречавању ризичних операција банака, које су довеле до кредитне кризе.

Стиглиц је истакао да ће бити побољшано понашање банака уколико буду промијењени менаџмент и стимулације.

"Већина људи у банкарском сектору ради оно што и треба да ради. Тек на врху структуре је оно што нас је довело до кризе, укључујући погрешну структуру стимулација и погрешну представу о томе да смо сувише велики да би нас пустили да пропаднемо", рекао је Стиглиц.

Према његовим ријечима, спасоносни програми излажу пореске обвезнике великом ризику, а то изазива бојазан на финансијским тржиштима да притисак јавности може да принудити америчку Владу да промијени правила помоћи.

Он се сагалсио са рекапитализацијом банака, али је нагласио да мора бити реализована на начин који штити интегритет система и обезбјеђује гаранције да банке неће држати Владу као таоца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog