Republika Srpska

ОПЕК тражи поскупљење нафте

АЛЖИР - Цијена сирове нафте од око 50 долара за барел је прениска да би чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) улагале у производњу, док би остале државе-произвођачи попут Русије требало да подстакну поскупљење те сировине путем смањења производње, изјавио је генерални секретар ОПЕК-а Абдулах ел Бадри.


На питање новинара о изгледима за даље смањење производне квоте на наредном састанку картела 28. маја, Ел- Бадри је синоћ изјавио: „То зависи од економске ситуације, али ако нам буде претио било какав проблем, ОПЕК неће оклијевати да донесе нову одлуку ради стабилизације тржишта".

Први човјек ОПЕК-а је навео да је потребно да свјетска производња „течног злата" буде смањена за још 722.000 барела на дан како би картел у потпуности испунио досадашња обећања о смањењу квоте.

Ел-Бадри је истакао како чланице картела нису задовољне тренутном цијеном нафте, која износи око 51 долара за барел и нижа је готово двије трећине у односу на ниво од пре само девет месеци. „Цијена од 50 долара је недовољна за улагања. Мислим да би раст изнад 70 долара за барел подстакао инвестиције", рекао је он.

Појефтињење најважније енергетске сировине је имало „велики утицај" на улагања чланица ОПЕК-а у одржавање нивоа производње, тако да је реализација 35 од укупно 165 планираних пројеката одложена до 2013., навео је Ел Бадри.

Генерални секретар ОПЕК-а је, такође, рекао да се нада да ће произвођачи нафте изван тог картела смањити производњу како би допринели стаблизацији тржишта.

„Апелујемо на Русију да допринесе довођењу цијена нафте на прихватљив ниво", рекао је Ел Бадри.

Русија, други највећи произвођач нафте на свијету после Саудијске Арабије, досад је игнорисала те апеле.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog