Nauka

Вирус свињског грипа произведен?

ЊУЈОРК - Амерички „Онлајн џорнал" објавио је да су два угледна новинара који су разговарали с високорангираним особама у УН и Светској здравственој организацији (СЗО) саопштили да је нови сој вируса свињског грипа резултат вјештачки произведеног патогена који може да доведе до пандемије.


Високи званичници УН и СЗО навели су да нови и смртноносни вирус А-Х1Н1 који никада до сада нису видјели научници већ усмртио 149 особа у Мексику, а широм свијета број потврђених случајева заражених тим вирусом достигао је 79, навео је „Онлајн џорнал".

„Вирус А-Х1Н1 има одређене трансмисионе 'векторе' који упућује да је нови вирус грипа генетски модификован као војно- биолошко ратно оружје", навео је неименовани врхунски научник при УН који сматра да су смртоносна ебола, вирус ХИВ-а и актуелни А-Х1Н1 вирус свињског грипа биолошко оружје, јавио је новинар „Онлајн џорнала" из Мексико Ситија.

Као доказ за своју тврдњу неименовани научник при УН навео је да међу свињама нема регистрованих случајева инфекције вирусом А-Х1Н1, мада се вирус са свиња пренио на човјека и даље ширио међу људима.

Центри за контролу болести и превенцију наводе да се вирус А-Х1Н1 састоји од сегмента гена сјеверноамеричких свиња, дијелом од вируса људског и птичјег грипа и сегмента евроазијског свињског грипа.

Други новинар „Онлајна џорнала" јавио је из Џакарте да су званичници СЗО заплашени присуством дела генетског материјала вируса Х5Н1 у вирусу А-Х1Н1 свињског грипа, што би могло да значи да је нови вирус свињског грипа генерисан да би прелазио „с једне врсте на другу".

СЗО је одржала ванредну седницу у Женеви и објавила да је вирус А- Х1Н1 „државни здравствени догађај од међународног значаја".

Саопштено је, преноси „Онлајн џорнал", да ће СЗО препоручити рестрикције путовања у и из области где је регистрован свињски грип.

Помоћник генералног директора СЗО Кејђи Фукуда оцијенио је да је могуће да садашње избијање свињског грипа широм свијета представља благу пандемију, али је упозорио да је шпански грип из 1918. године, који је однио милионе живота, почео благо.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog