Kultura

Шта мисле млади о концерту Лени Кревица?

БАЊА ЛУКА - Док они који немају, и даље увелико причају о економској кризи, наши представници одлучили да се поистовјете са оном старом пословицом „удри бригу на весеље", па сходно томе доводе нам, ни мање ни више, него америчку звијезду, Лени Кревица. Мишљења су подијељена, једни их куде други их хвале, било како било биће то како они из Владе воле рећи „културни и урбани догађај".


Након дугих преговора и договора коначно је одлучено, Лени долази у Бањалуку 9. јуна. С обзиром да већ знамо мишљење Владе о овом догађају, а и њихове коментаре, ред је био да се у обзир узму и мишљења младих ,оних који стварно желе да дођу на његов концерт. Њихова мишљења можемо подијелити у три групе.

У прву групу спадају они нешто имућнији, којима тај новац који дају за карту неће пуно фалити. Другу групу чине они, које није брига за економску кризу, односно фанови рок музике и Ленија. А трећа група су они који су свијесни економске кризе, али кажу да наша Влада и неодржавањем овог концерта неће рећи стоп кризи па тако им дође на исто.

Узимајући у обзир куповну моћ грађана наше државе, улазнице за овај „спектакуларни догађај" коштаће од 15-20 евра. Реакције на ову цифру су, наравно, различите.

„Занимљиво је како наши људи одмах осуђују неки овакав догађај, а рецимо цијена улазнице у Љубљани је око 58 евра, а и они су колико знам у кризи, па опет ће бити оних који ће ићи и оних који неће, али се бар неће оволико разглабати о томе", рекла је студентица Кристина, која спада у ову другу групу подијељених мишљења о концерту Кревица.

„Сви се ми боримо против економске кризе, свако на свој начин, али овом граду треба културних дешавања и када се коначно деси нешто вриједно спомена нама опет не ваља. Не знам чему толике расправе око једног концерта. Било их је и биће их, и сваки ће се спомињати. Пустите оне који желе да чују његову музику, да је стварно чују.", додаје Ана.

„Ја сам дефинитивно за концерт. Прошле године није било концерта, па је ли неко осјетио корист од тих 100.000 км које је Влада као уштедјела? Није наравно." , каже Горан такође студент.

„Ја сам дефинитивно за концерт. Прошле године није било концерта, па је ли неко осјетио корист од тих 100.000 км које је Влада као уштедјела? Није наравно." , каже Горан такође студент.

Да је овај догађај заиста нешто што нама свакако треба, потврдио је и психолог Срђан Пухало.

„Ја сам свакако за то да се концерт одржи у нашем граду. Кад се сагледа ова ситуација можемо доћи до закључка да смо ми мало превише размажени када је овако нешто у питању. Навикли смо да се такве догађаје не издваја пуно новца и да улазнице коштају 5 или 10 КМ и онда када се издвоји мало већа сума новца за догађај који је за неке културан, за неке не, а још нам у томе помогне и Влада, одједном нам то не паше. А на крају ће сви отићи да чују Ленија." - закључио је Пухало.

Но, поставља се питање, ако су млади ти који ће слушати Ленија и издвојити новац за улазницу, поставља се питање чему онда толика политизација догађаја? Срђан додаје да се са буџетом РС неће ништа суштински десити, нити да ће са тим новцем ишта радикално промјенити неодржавањем концерта.

„Чињеница је да ће се тај новац потрошити у сваком случају, али овако ћемо бар уживати два сата слушајући једног врсног музичара. Бања Лука мора да почне тржишно да размишља" - каже овај Бањолучки психолог и колумниста.

Да ли је потез који је извела Влада паметан у ово вријеме, да ли је тај потез жеља да се пред наредне изборе владајућа коалиција што више приближи млађим нараштајима и традиционалним гласачким апстинентима, питања су која се провлаче у задње вријеме.

Међутим, Влада је дала зелено свјетло, Лени ће доћи, а да ли ће нам то помоћи или одмоћи то ћемо тек да видимо.

У међувремену припреме за Ленијев долазак се итекако осјете у ваздуху, и надамо се да ће све протећи како и доликује.

Дајана Славнић

Komentari
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog