Društvo

Дан слободе медија

БАЊА ЛУКА - Медији широм свијета данас обиљежавају Свјетски дан слободе медија, који је прилика за подсјећање на новинаре страдале на задатку и важну улогу слободних и непристрасних медија у друштву.


Свјетски дан слободе медија установљен је 3. маја 1991. године у Виндхоку на конференцији Уједињених нација, поводом усвајања Декларације о слободи медија у Африци.

Овом декларацијом цензура је проглашена грубим кршењем људских права, а владе свих земаља позване су да обезбиједе поштивање уставних гаранција за слободу медија.

Тема којом се обиљежава овогодишњи Дан слободе медија је "Потенцијал медија у јачању дијалога, узајамног разумијевања и помирења".

Свјетска асоцијација новина подсјетила је на трагичан биланс страдања новинара широм свијета у 2008. години, наводећи да их је 70 убијено, 673 ухапшено, а 125 задржано у затвору, док су од почетка ове године у свијету већ убијена 22 новинара.

Слобода медија на глобалном нивоу погоршала се у прошлој години, седму годину за редом, саопштио је Фридом хаус.

У извјештају Фридом хауса, који је објављен уочи Свјетског дана слободе медија, 3. маја, наводи се да су новинари у 2008. години били суочени са суморним радним окружењем, са глобалним опадањем слободе медија и погоршањем које је први пут забиљежено у сваком региону.

Фридом хаус у извјештају истиче да је највећи пад слободе медија забиљежен у региону централне и источне Европе и земљама бившег Совјетског Савеза, док је најбоље рангирана земља у региону Словенија, у којој су медији оцјењени као слободни.

БиХ је заузела 98. мјесто на листи од 195 земаља, Црна Гора се налази између 78. и 80. мјеста заједно са Боцваном и Источним Тимором, док су Хрватска и Србија на 81. односно 83. мјесту, а Македонија дијели 98. мјесто са БиХ.

Од 28 земаља, колико се налази у групи средње и источне Европе, седам их према оцјени Фридом хауса има "слободне" медије, а Естонија, Чешка и Литванија су на врху пописа.

У групи земаља са "дјелимично слободним" медијима у том региону су Хрватска, Бугарска, Црна Гора, Србија, Румунија, БиХ, Македонија, Албанија, Украјина и Грузија.

Према ранг-листи Фридом хауса, од 195 земаља најслободније медије имају Исланд, Финска и Норвешка. САД су на 26. мјесту, а на посљедња три мјеста се налазе Бурма, Туркменистан и Сјеверна Кореја.

Најбоље оцијењена земља је Исланд са девет поена, а најгоре Сјеверна Кореја са 98 поена.

У извјештају се истиче да само 17 одсто свјетске популације живи у земљама које уживају слободу медија.

Извјештај процењује степен слободе штампаних, електронских медија и интернета, а оцјене се темеље на процјенама законског, политичког и економског окружења у којем су новинари радили.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog