Politika

Месић у Сарајеву: Залажем се за цјеловиту БиХ

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске, Стјепан Месић, изјавио је данас у Сарајеву да ниједно питање између БиХ и Хрватске није нерјешиво.


"Треба мало више добре воље и треба мало више повести рачуна о аргументацији и једне и друге стране тако да могу да буду ријешена и гранична питања и питања имовине на обје стране, двојног држављанства, гласања и у Хрватској и БиХ", рекао је Месић новинарима након састанка са члановима Предсједништва БиХ додајући да би рјешавањем ових питања допринијели да сарадња двије земље буде још боља него до сада.

Он је истакао да ни у једној земљи на свијету, осим у БиХ, не постоји ситуација да човјек има два пребивалишта, "што се коси и са законима физике".

Говорећи о Приједлогу закона о заштити домаће производње у БиХ, Месић је истакао да Хрватска сматра да не би било добро да се крши међународни споразум попут ЦЕФТА.

"Мислим да се то може разријешити, да се не иде са противмјерама, јер би то штетило и једној и другој страни", нагласио је Месић и додао да је у међусобној робној размјени Хрватска у повољнијем положају, "али да, иако постоји тренд смањења те разлике, треба учинити да она буде мања".

Говорећи о спору у вези са изградњом Пељешачког моста, он је потврдио да је добио писмо Предсједништва БиХ и да се нада да ће то писмо размотрити и хрватска Влада са потпуном пажњом.

"Рјешење овог питања требало би да буде у складу са међународним правом, као што то Хрватска тражи и у спору са Словенијом", нагласио је Месић.

Када је ријеч о лицима осуђеним у једној земљи, а која се крију у другој, Месић сматра да би требало да буде потписан међународни споразум о екстрадицији.

"Тамо гдје је неко осуђен тамо мора бити изручен на издржавање казне. Исто тако лице са двојним држављанством треба да буде изручено земљи у којој се поступак против њега води", појаснио је Месић.

Одговарајући на констатацију новинара да је у посљедње вријеме било размјене критика између њега и премијера Републике Српске, Милорада Додика, те питање да ли има назнака промјене таквих ставова, Месић је рекао да је познато да се он увијек залаже за цјеловиту БиХ и да се обесхрабре сви који на било који начин доводе у питање опстанак БиХ.

На питање да ли је Додик један од тих који тако раде, Месић је избјегао директан одговор, наводећи да он "има своје принципијелно мишљење, а Додик своје мишљење".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да су потребни разговори без обзира на отворена питања која постоје са сусједним земљама.

"Добро је добар бити са сусједима. Нажалост, БиХ са Хрватском и Србијом има више отворених питања. Ово је била прилика да разговарамо о тим питањима, прије свега границе, изградње Пељешачког моста и приступа БиХ отвореном мору, спољнотрговинској размјени", навео је Радмановић.

Он је рекао да су чланови Предсједништва БиХ упознали Месића са активностима које БиХ проводи на путу ка ЕУ и захвалио Хрватској на помоћи коју је до сада пружила БиХ на том путу, изражавајући наду да ће та помоћ бити настављена и у будућности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog