Politika

Дан Европе у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Свечана академија "Вријеме је за Европу", биће одржана данас у Бањој Луци, поводом обиљежавања Дана Европе у БиХ, у организацији Европског покрета у БиХ.


Академија ће бити одржана у Културном центру Бански двор, са почетком у 19.00 часова, под високим покровитељством Предсједништва БиХ и предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића, у сарадњи са Амбасадом Чешке Републике и земљама "Вишеградске групе".

Амбасадор Чешке у БиХ Јиржи Кудела рекао је да његова земља у оквиру "Вишеградске групе" подржава активности и залагање Европског покрета БиХ, те изразио задовољство што се Дан Европе ове године обиљежава у Бањалуци.

"Прослава Дана Европе у Бањалуци јако је добар потез", рекао је Кудела истичући да се Дан Европе обиљежава у свим земаљама ЕУ.

Савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Ђорђе Латиновић истакао је да је обиљежавање Дана Европе уобичајна пракса у земљама Европске уније, али у новије вријеме и у свим земљама које претендују да приступе ЕУ.

"Обрадован сам што се та активност одвија у Бањалуци зато што знам да људи из Европског покрета БиХ имају врло јасан и отворен став да се та активност шири на читавом простору БиХ", рекао је Латиновић.

Он је најавио да ће Предсједништво БиХ подржати и конференцију коју такође организује Европски покрет за БиХ, а која ће се одржати у Вишеграду на којој би требало да створи европски лоби - савез европских градова који би снажније, планирано и систематски промовисао квалитет европског уједињења и европског покрета.

Предсједник Европског покрета у БиХ Игор Давидовић рекао је да је смисао онога што Европски покрет БиХ ради појашњавање јавности шта значе европски процеси и европске интеграције.

Генерални секретар Европског покрета у БиХ Предраг Праштало изразио је задовољство што се након четири године обиљежавања у БиХ Дан Европе обиљежава и на подручју РС.

"У граду Бањалуци и РС смо препознали партнера који је апсолутно спреман за процес европских интеграција", рекао је Праштало изразивши очекивање да ће обиљежавање Дана Европе постати традиционално у БиХ.

Он је најавио формирање Уније европских градова БиХ - Вишеградске групе, односно европског лобија БиХ, која би у првој фази окупила од 14 до 16 градова БиХ и представнике градова из Европе и шест до осам амбасадора земаља ЕУ истичући да би се конференција Европског лобија одржава два пута годишње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog