Republika Srpska

Долар спашавају само Кина и извозници нафте

ЛОНДОН - Статус и судбина долара највише зависе од увјерености Кине у снагу и одговорност САД и од „петродоларских" рачуна извозника нафте из Персијског залива, оцјењује лондонски „Фајненшел тајмс" (ФТ).


Уколико један од два поменута „носача" долара откаже, према оцјени листа британске пословне елите, америчка валута би највјероватније доживјела крах, јер би Управа федералних резерви САД (Фед) у недостатку средстава за финансирање све већих губитака домаћих банака и других непокривних трошкова, морала да наштампа и пусти у промет огромну доларску масу без покрића.

Реализација сценарија у коме би се у оптицају појавили долари из „необезбеђене" емисије Фед-а би на крају довела до хиперинфлације у САД и нанијела огромну штету земљама које чувају властите валутне резерве у доларима.

Досадашњи разговори о замјени долара као резервне свјетске валуте изражавају суштинско незадовољство многих земаља, укључујући и Кину, садашњом доминатном улогом САД у свјетским финансијама.

Брзо растуће економије, уз Јапан, како у напису за ФТ наводи независни аналитичар и бивши шеф економиста азијско- пацифичке филијале америчке финансијске групације „Морган Стенли" Енди Сие, располажу девизним резервама вриједним око десет билиона (хиљада милијарди) долара, и то углавном управо у доларима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog