Republika Srpska

Јужни ток тече 400 километара кроз Србију

БЕОГРАД - Русија прави прорачуне за градњу гасовода узимајући у обзир очекивану трасу да цијеви у Србију уђу из Бугарске, а заврше у Мађарској и да траса буде дуга око 400 километара, а капацитет већи од 10 милијарди кубних метара.


Према ријечима добро обавијештених извора, то је потврђено и приликом недавног сусрета представника "Србијагаса" и "Гаспрома" у Русији.

Уговор о оснивању заједничког предузећа за градњу гасовода Јужни ток, који би до 15. маја требало да потпишу "Гаспром" и "Србијагас" потврдиће да ће сједиште нове српско-руске фирме бити у Швајцарској и да ће ново мјешовито предузеће почети израду студије изводљивости о исплативости цијелог посла.

Послије тога нова фирма би требало да крене у пројектовање, набавку опреме и изградњу гасовода.

Како је планирано, када буде започета експлоатација гасовода, требало би да се оснује ново представништво у Србији које би добило лиценцу за транспорт руског гаса.

"Нема говора да ће гасовод само окрзнути Србију код Румуније", категоричан је извор ове вијести, а који учествује у преговорима с Русијом, истичући да је ријеч о магистралном гасоводу.

Он наводи да охрабрује и изјава бугарског премијера Сергеја Станишева који је послије прошлонедјељне посјете Москви потврдио да су двије владе постигле договор о дуго одлаганом пројекту "Јужни ток", те да ће "Гаспром" и бугарска државна компанија "Булгаргас", а не "Овергас" ћерка фирма "Гаспрома", потписати споразум у року од двије недјеље.

Сада се једино поставља питање, гдје су лобисти и преговарачи Републике Српске у овом послу, или ће, по логици приоритета да се прво гради аутопут Бања Лука - Градишка, а не Бања Лука - Бијељина, гасовод као и наши политичари, из Београда за ријеку проћи трасом "братства и јединства"?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog