Društvo

Хапсе Србе због избора

БЕОГРАД - Председник документарно-информативог центра „Веритас" Саво Штрбац изјавио је у Београду да најновије хапшење Срба у Хрватској може да се доведу у везу са предстојећим локалним изборима у Хрватској и показује Срби који живе у Хрватској, а ни они који у ту земљу долазе нису сигурни.


„Уколико нису сигурни они Србији који живе у Хрватској, како ће бити сигурни они који долазе", казао је Штрбац Танјугу и нагласио да двојице ухапшених није било на списку „Веритасове! интернет странице на коме се налазе имена процесуираних до сада.

Штрбац је објаснио да је аутор списка Државно одвјетништво Републике Хрватске и да се из тога може закључити да су хрватске власти против двојице ухапшених недавно покренуле процес.

Хрватска полиција је у среду ухапсила Љубана Брадарића и Перу Ђермановића, под осумњом да су у селу Стубаљ код Хрватске Костајнице 18. октобра 1991. као припадници оружаних снага Републике Српске Крајине убили 56-тогодишњег цивила Владимира Летића.

Ухапшени су Истог дана, уз кривичну пријаву приведени истражном судији Жупанијског суда у Сиску који им је, после саслушања, одредио притвор од 30 дана.

Штрбац је подсетио и на хапшење почетком априла ове године човека против кога је поднета пријава и расписана полицијска потерница само четири-пет дана пре његовог хапшења.

Ова два хапшења показују да процес процесуирања Срба за ратне злочине у Хрватској још није завршен, приметио је Штрбац.

„Појачано хапшење следи нарочито почетком пролећа, пред очекивани већи повратак Срба. Тако да се наставља стара пракса Хрватске да буду хапшени Срби како би то послужило као пример осталима," оценио је Штрбац.

„Ово су јасне поруке: сваки од вас и даље може бити ухапшен. Нико није безбедан", истакао је председник „Веритаса.„

По подацима Веритаса, у Хрватској је током 2008. на основу потерница ухапшено двадесетак људи, од којих, приближно половина у тој земљи, а остали ван ње.

Председник Асоцијације избегличких удружења из Хрватске Миљојко Будимир рекао је Танјугу да је хапшење Брадарића и Ђермановића учињено намерно како би људи били застрашени да не изађу на локалне изборе у Хрватској,

''Није први пут да то раде," закључио је Будимир.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog