Republika Srpska

Централне банке Србије и Црне горе потписале протокол

ПОДГОРИЦА/БЕОГРАД - Представници централних банака Црне Горе и Србије потписали су Протокол о пословној сарадњи у области стручног усавршавања запослених.


Протокол су потписали гувернери Централне банке (ЦБ) Црне Горе Љубиша Крговић и Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић.

"Централне банке организоваће међусобне студијске посјете запослених, стручне скупове, презентације научних радова и добре праксе, као и друге заједничке стручне пројекте, с циљем стицања и преношења знања, идеја и позитивних међународних искустава", наводи се у саопштењу ЦБ-а.

ЦБ Црне Горе и НБС ће, како је саопштено, заједнички дефинисати потребу за стручним усавршавањем запослених, програм сарадње и план активности.

Тромјесечно ће бити размјењивани и извештаји о активностима и професионалном развоју запослених, који су учествовали у стручном усавршавању, као и о њиховом доприносу унапрјеђењу пословних процеса.

Представници ЦБ Црне Горе учествовали су јуче у Београду на састанку, на којем је било ријечи о областима супервизије.

На састанку су, осим Крговића и Јелашића, учествовали предсједник њемачке Агенције за надзор банака и финансијских тржишта /БАФИН/ Јохен Санио, гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, као и представници Агенције за банкарство Федерације БиХ и Републике Српске.

Састанак је организован с циљем унапређења сарадње тих институција, како би се гарантовала стабилност финансијског сектора.

"Размијењена су искуства и о активностима које централне банке предузимају ради ублажавања ефеката свјетске финансијске кризе, јачања повјерења у банкарски сектор и очувања финансијске и макроекономске стабилности", наводи се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog