Republika Srpska

Србија: Кредитна активност на прошлогодишњем нивоу

БЕОГРАД - Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је да су од почетка године кредити привреди повећани са 806 на 811 милијарди динара (око 8,5 милијарди евра), док су кредити грађанима повећани за 3,8 одсто.


Он је навео да у структури кредита и даље доминирају стамбени кредити, док су највећи раст забиљежили пољопривредни кредити, који су у прошлој години повећани за 2,5 пута, а у прва четири мјесеца за 20 одсто.

Дугалић је навео да је кашњење у отплати кредита од почетка године код привреде повећано са око 6 на 9,2 одсто, а код грађана са 1,5 на 2,2 одсто.

Према његовим ријечима, то показује да је банкарски систем стабилан, да банке солидно планирају кредите, да их клијенти уредно отплаћују, "што су тенденције које охрабрују" - објављено је на порталу Банкамагазин.

Дугалић је подсјетио да су у прошлој години банке оствариле добит од 34 милијарде динара (око 390 милиона евра), док у структури пласмана банака 60 одсто чине кредити привреди, а једну трећину становништву.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog