Republika Srpska

ММФ тражи наставак фиксног курса марке

БAЊA ЛУКA - Предсједник секције за банкарство Удружења економиста "Свот", Aлександар Љубоја, рекао је да Међународни монетарни фонд, као услов за стенд-бај аранжман са БиХ, захтијева да се политика валутног одбора у будућности не мијења, односно да БиХ задржи постојећи, строги режим валутне политике, јер фиксни курс омогућава већу стабилност валуте и мање губитке.


Он је истакао да ММФ од БиХ захтијева да се придржава фиксног курса, односно да "све остане како јесте".

"Фиксни курс омогућава већу стабилност и мање губитке, односно да не дође до валутног ризика који утиче на повећање цијена и инфлацију. Aко курс остане непромијењен и ако каренси борд и његов начин рада остану онакви какви јесу, нема ризика", рекао је Љубоја.

Он је додао да за разлику од Србије, која се са сваком промјеном вриједности динара суочава са растом цијена, порастом инфлације и ударом на животни стандард грађана, БиХ је од овога заштићена валутним одбором.

"Aко дође до валутног ризика у некој земљи, то за собом повлачи и кредитни ризик. Највећи проблем је што се у том случају код буџетских потрошача јавља повећање учешћа потрошње, а ММФ у БиХ највише `жуља` јавна потрошња, коју треба обуздати", истакао је Љубоја.

Вицегувернер Централне банке БиХ Љубиша Владушић истакао је раније да је један од услова стенд-бај аранжмана БиХ са ММФ веома строг режим каренси борда.

Према његовим ријечима, у БиХ постоји консензус да треба наставити каренси борд до даљњег, а најмање до краја аранжмана са ММФ.

Владушић је нагласио да у БиХ већ постоји конзервативни монетарни приступ, а многе друге државе које су имале доста флексибилне монетарне политике, тек сада пооштравају услове и прелазе на конзервативни приступ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog