Republika Srpska

Сони у губитку милијарду долара

ТОКИО - Корпорација "Сони" објавила је данас први годишњи губитак у посљедњих 14 година и упозорила да ће остати у црвеном и ове године, пошто глобална економска криза тешко погађа јапанске технолошке гиганте.


"Сони" је пријавио нето губитак од једне милијарде долара у периоду од 12 мјесеци до марта ове године, што представља драматичан пад у поређењу са прошлогодишњим профитом од око четири милијарде долара.

Произвођач телевизијских апарата "бравија", конзоле зе игре "плејстешн" и музичког плејера "вокмен" забиљежио је оперативни губитак од око двије и по милијарде долара, пошто су му приходи опали за 12,9 одсто.

"Сони" наводи да трпи штету због слабе економије, јаког јена и пада вриједности својих инвестиција.

"Пословно окружење је екстремно тешко. Брзи раст јена и оштар пад јапанских акција снажно су погодили зараду наше фирме"", изјавио је шеф "Сонијевих" финансија Нобујуки Онеда.

Он је изразио очекивање да ће прва половина ове фискалне године бити тешка, али да би у другој половини могло да дође до одређеног побољшања.

Управа "Сонија" планира да отпусти 16.000 радника и смањи производне капацитете за 10 одсто у покушају да се врати у позитивно пословање.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog