Društvo

Валенса, признај да си био тастер

ВАРШАВА - Шеф пољског Института националног сјећања Јануш Куртика је позвао бившег лидера Солидарности и првог демократски изабраног предсједника Пољске Леха Валесу да призна да је некада сарађивао са комунистичком тајном полицијом, оцијенивши да би то само ојачало његов легендарни углед.


Валенса, који је као лидер синдиката Солидарност прије двадесет година помогао у рушењу комунизма, одлучно одбацује оптужбе да је као млад радник седамдесетих година прошлог вијека сарађивао са комунистима, пренео је Ројтерс.

Валенсине присталице оптужују Институт под чијом се управом налази пољски национални архив да је заинтересованији за „лов на вјештице" него за објективно академско истраживање.

Шеф института Куртика то демантује и каже да ова институција још има важну улогу у суочавању Пољака са тоталитарном прошлошћу.

„Никада није касно да се призна. Није на мени да саветујем Валенсу али мислим да би, када би искрено рекао шта се догађало, његов легендарни углед још више порастао," рекао је Куртика.

Институт Националног сјећања је објавио књигу „Валенса и тајне службе," у којој се тврди да је бивши пољски лидер под псеудонимом „Болек" сарађивао са тајном службом између 1970. и 1972, у време када Солидарност није постојала.

„Пошто је прекинуо сарадњу, одбијао је све даље напоре службе безбедности да га поново регрутује, а током штрајкова у септембру 1980. Валенса је био слободан и суверен лидер, без икаквих веза са тајном службом", рекао је Куртика.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog